Poznati časopis koji se bavi novim tehnologijama, PC Press, objavio je specijalni dodatak „eZdravlje“, u kome piše o usponu telemedicine i njenom značaju, posebno u vreme pandemije, kada je došlo do preopterećenosti zdravstvenog sistema i kada ova vrsta beskontaktnog pregleda pacijenata pomaže da čitav sistem lečenja bude efikasniji i bezbedniji.

 

Telemedicina omogućava pacijentima da putem video poziva brže dođu do lekara, te ubrzava i obogaćuje novi oblik razmene informacija elektronskim putem između lekara i pacijenata, kao i između samih lekara.

 

„Pandemijska preopterećenost zdravstvenog sistema ne donosi ništa dobro pacijentima koji se bore s drugim, akutnim i hroničnim zdravstvenim problemima. Ako tome dodamo i stalne probleme koje imaju pacijenti koji su fizički udaljeni od centara za zdravstvenu zaštitu, onda ne čudi što je telemedicina u proteklom periodu imala snažne podsticaje za razvoj“, piše PC Press o novoj tehnologiji koju je u Srbiji razvila Kompanija „Heliant„, i koja se već uspešno primenjuje u pojedinim zdravstvenim ustanovama.

 

„Svi znamo da može biti veoma teško doći na pregled kod lekara i specijalista primarne zdravstvene zaštite. Liste čekanja za prijem ili intervenciju mogu da budu obeshrabrujuće duge, a dobijanje uputa ne garantuje brzi sastanak“, podseća PC Press.

 

Časopis ukazuje na široku primenu telemedicine, koja ne samo što razmenu informacija pacijenata i lekara čini bržom i sveobuhvatnijom, već se koristi i u konzilijarnom pristupu lečenju, kao i za podučavanje mladih lekara i specijalizanata uz pomoć telekomunikacionih sesija umesto na uobičajenim bolničkim vizitama.

 

„Vaš lekar može proslediti dijagnostičke slike, kao što su rendgenski snimci i vašu istoriju bolesti specijalisti. Specijalista uz telemedicinu može da ima dovoljno informacija da postavi dijagnozu, pa čak napravi odgovarajući plan lečenja. Po potrebi, može se obratiti lično vama ili vašem lekaru za dodatne informacija“, piše PC Press, koji ističe da je u nekim oblastima telemedicina već zauzela značajno mesto u okviru brige o pacijentima.

 

Posebno je opisana primena telemedicine u kardiologiji, dermatologiji, endokrinologiji, gastroenterologiji, hematologiji i onkologiji, kod lečenja zaraznih bolesti, u nefrologiji, ginekologiji i akušerstvu, psihijatriji, pulmologiji, urologiji ili u rešavanju hitnih slučajeva.

 

Specijalno izdanje možete čitati u digitalnoj čitaonici PC Pressa ili ga preuzeti u PDF formatu OVDE.

 

 

Pročitajte i:

Kako izgleda proces telemedicinskog lečenja koji je razvila Kompanija „Heliant“
Dr Srđan Marković: Utisci pacijenata o prvim telemedicinskim pregledima su odlični