Tema poslednjeg broja PC Pressa, najpoznatijeg IT magazina u Srbiji, posvećena je digitalnoj transformaciji zdravstva, u okviru koje je istaknuta uloga Helianta, koji je pomogao bolnicama brzim prilagođavanjem informatičkih sistema kriznoj situaciji i borbi protiv epidemije kovida 19.

 

Vukašin Radulović iz Helianta, u intervjuu pod naslovom „Kad je kriza – informatika pomaže“, ističe da je najviše ponosan na to što je Heliantov tim „odmah iza naših partnera koji su podneli najveći teret, počevši od Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije, preko bolnica Doktor Dragiša Mišović, Bežanijska kosa, da sada ne nabrajam sve koji su bili u prvom redu odbrane od COVID-19 epidemije, stali u red, pre svega, kroz prilagođavanje informacionog sistema novim poslovnim procesima u novonastaloj situaciji“.

 

Radulović je podsetio da je taj ogroman napor zdravstvenih ustanova da se optimalno organizuje posao u klinikama kroz 24-časovni rad u vanrednim okolnostima, zahtevao informaciono usaglašavanje nove organizacione šeme sa novom kriznom realnošću.

PC Press je predstavio Radulovića kao inženjera posvećenog razvoju i upravljenju informacionim sistemima u zdravstvu, a Heliant kao lidera na tržištu informacionih softvera u Srbiji.

„Gde god smo osetili da postoji prostor u kome informatika može da pomogne, mi smo reagovali“, kaže za PC Press Radulović.

 

On podseća da je Heliant bio jedan od 12 dobitnika pomoći Fonda za inovacionu delatnost Vlade Srbije za Hermes, softver koji omogućava brzu razmenu podataka u zdravstvu, na čemu će se, kako kaže, bazirati medicina 21. veka.

 

Hermes je, uz pomoć UNICEF-a razvijan dalje, tako da sada omogućava da se razmena poruka obavlja ne samo među lekarima tokom svakodnenog rada, nego i među ustanovama.

Helinat trenutno razvija Hermes 3, koji će omogućiti da se na nivou primarne zdravstvene zaštite sistematizuju podaci neophodni za redovno praćenje statusa pacijenta.

Integralni intervju PC Pressa sa Vukašinom Radulovićem možete pročitati OVDE.

Podsećamo da je PC Press i prošle godine pisao o Heliantu u tekstu sa naslovom Heliant među najzaslužnijim za digitalnu transformaciju zdravstvenog sistema.