U poslednjem, aprilskom broju PC Pressa, jednog od najuglednijih IT magazina na ovim prostorima, objavljen je tekst o Heliantu, lideru u oblasti informacionih sistema u zdravstvu.

 

Heliant je predstavljen kao jedan od najzaslužnijih za to što je srpsko zdravstvo danas daleko odmaklo u digitalnoj transformaciji.

 

PC Press je Heliantu posvetio dve strane, podsetivši na vreme kada je, krajem devedesetih, grupa studenata Elektrotehničkog fakulteta počela da radi na polju informacionih sistema za zdravstvene ustanove, kao i da danas, „srce te ekipe u kompaniji Heliant, razvija, implementira i održava softver koji u svom svakodnevnom radu koristi više od 200 zdravstvenih ustanova u Srbiji“.

 

U tekstu se ističe kako je ideja ovog mladog tima da koriste u to vreme prilično neoznate i supermoderne Open Source tehnologije bila veoma hrabra i da su u tako nešto mogli da se upuste samo mladi i odvažni. Ubrzo se pokazalo da je koncept ovog tima bio pravi put.

 

Poznati magazin posvećen računarima i novim tehnologijama ističe koliko je sistem zdravstvene zaštite kompleksan, kako unutar njega gotovo svaka ustanova ima svoje potrebe i posebne zahteve koji se postavljaju pred softver koji žele da koriste. Postoji i ceo niz dijagnostičkih i terapeutskih metoda koje treba da se uzmu u obzir, to jest da se ubace u softver.

 

Projektanti Heliant softvera imali na umu tu raznorodnost, te da su uspeli da svoj proizvod prilagode svim tipovima zdravstvenih ustanova – državnim i privatnim domovima zdravlja, bolnicama, kliničkim centrima, apotekama, specijalističkim ordinacijama i drugim, konstatuje se u tekstu.

 

Softver je napravljen za desetine hiljada korisnika i računara, na stotinama servera, lokacija, kaže PC Press, ističući koliko je ovaj sistem ogroman, „možda i najveći u zemlji“.

 

„Heliant se razvija svakodnevno i sa svakom novom implementacijom jer uvek otkrijemo neku novu potrebu korisnika. I kroz sisteme koji su godinama u eksploataciji uvek dobijamo zahteve korisnika koji naš softver čine sve boljim i korisnijim, a sva unapređenja dostupna su svim korisnicima“, citira PC Press Vukašina Radulovića, jednog od osnivača Helianta.

 

U tekstu se predstavljaju i Heliantovi informacion sistemi: Heliant Health, srce celog sistema, koji na jednom mestu objedinjuje sve podatke o pacijentima i omogućava razmenu podataka među svim delovima zdravstvene ustanove i sa RFZO, zatim laboratorijski softver Infolab LIS koji integriše više od 200 medicinskih laboratorijskih uređaja i prosleđuje rezultate analiza u Heliant Health, te poslovni informacioni sistem Heliant Moneo.

 

„Za ljude u Heliantu svi korisnici su podjednako važni i svima je uvek na raspolaganju pomoć službe za podršku“, zaključuje PC Press.