U okviru višegodišnje saradnje sa istraživačima sa King’s College London razvojni tim Helianta razvio je nekoliko inicijativa i projekata o kojima više možete pročitati ovde.

 

Trenutno je u toku rad na predlozima projekata koji se bave hroničnim bolestima koje su česte u svetu, ali i u našoj zemlji: kardiovaskularna oboljenja i dijabetes. DiaDeM je predlog projekta koji su pokrenuli King’s College iz Londona i Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, u saradnji sa Udruženjem za borbu protiv dijabetesa – Plavi Krug i kompanijom Heliant, i koji obuhvata razvoj digitalnih rešenja u zdravstvu koja mogu doprineti poboljšanju kvaliteta života pacijenata sa dijabetesom.

Tim povodom je nedavno u poseti Beogradu bila grupa istraživača iz Velike Britanije predvođena prof. dr Vasom Ćurčinom. U okviru rada na projektnim temama održana je i radionica sa aktivistima Udruženja za borbu protiv dijabetesa Plavi krug na kojoj se razmatralo šta bi pacijentima u Srbiji bilo korisno kako bi se poboljšao kvalitet nege i života osoba sa dijabetesom.

Atmosferu i utiske sa radionice možete pogledati u objavi Plavog kruga, čiji su aktivisti podelili svoja razmišljanja o tome šta bi moglo da bude bolje po pitanju dijagnoze dijabetesa kao i života sa njim i odgovorili na još neka pitanja.

Saznanja i zaključci ove radionice biće utkani u predlog DiaDeM projekta, koji će obuhvatiti kreiranje aplikacije koja bi pacijentima olakšavala svakodnevni život, kroz dnevnik ishrane i aktivnosti, komunikaciju sa lekarima i drugim osobama sa dijabetesom, i podsetnike za zdravstvene preglede i terapiju.

 

Foto: Prof. Seeromanie Harding

 

Kratak boravak u Beogradu bio je prilika da se gosti iz Londona upoznaju sa istorijom i znamenitostima našeg grada, kao i da uživaju u lokalnim gastronomskim specijalitetima.