Već niz godina, kompanija „Heliant“ sarađuje sa univerzitetima iz Velike Britanije na različitim projektima i inicijativama.

 

Šef razvoja, Filip Maljković, nedavno je posetio King’s College u Londonu i sa našim saradnikom, profesorom zdravstvene informatike, dr Vasom Ćurčinom i njegovim timom razgovarao o budućim projektima. Prof. Ćurčin je šef Departmana za nauku o zdravlju stanovništva i trenutno je fokusiran na saradnju u oblasti lečenja pacijenata sa koegzistirajućim hroničnim bolestima, kao što su kardiovaskularne bolesti i dijabetes.

 

Maljković na sastanku sa prof. Ćurčinom i njegovim saradnicima na King’s College u Londonu

 

Ovakvi projekti omogućavaju da se napredna rešenja koja su prisutna globalno prilagođavaju našem zdravstvenom sistemu i koriste u lečenju naših građana. Pre dve godine je završen projekat ROAD2H kojim je rukovodio Imperial College iz Londona, a na kome su King’s College i Heliant takođe bili partneri. Cilj ROAD2H koji je finansirao Savet za inženjerstvo i fizičke nauke iz Velike Britanije je bio razvoj kliničkih vodiča i elektronskih kliničkih puteva kojima se optimizuju procesi i pruža podrška u odlučivanju. Rešenje razvijeno u okviru projekta je uspešno implementirano u Kliničko bolničkom centru Zvezdara.

Tokom ove posete Ujedinjenom Kraljevstvu, pored službenih sastanaka, Vukašin Radulović i Filip Maljković su prisustvovali konferenciji Intelligent Health UK na kojoj su prezentovana najnovija rešenja iz primene veštačke inteligencije u zdravstvu. Moto konferencije je „Rušimo barijere između tehnike i zdravstva“, a govornici su izlagali o ključnoj ulozi zdravstvenih podataka u smanjenju nejednakosti i poboljšanju nege pacijenata i stanovništva, AI u radiologiji, primenjivosti ChatGPT u zdravstvenom sistemu i mnogim drugim pitanjima.

 


Radulović i Maljković na konferenciji Intelligent Health UK 23