Kompanija Heliant donirala je srednjoj Medicinskoj školi u Požarevcu, zdravstveni informacioni sistem, koji budućim lekarima i zdravstvenim radnicima pomaže da savladaju osnove rada u programu koji koristi najveći deo zdravstvenih ustanova u Srbiji.

 

Na taj način će se mnogo efikasnije pripremiti i za dalje studije, kao i za praktični rad u bolnicama ili domovima zdravlja, te neće morati da idu na dodatnu obuku kada se zaposle.

Ovaj izborni predmet su odabrali učenici 4. razreda. Dragan Avramović, koji predaje medicinsku informatiku, video je kako Medicinska škola u Nišu koristi zdravstveni informacioni sistem Heliant za edukaciju svojih učenika i odlučio da to predloži svojoj školi, što je direktorka Tina Kaplarević odmah prihvatila.

Škola je anketirala učenike i utvrdila da najveći deo učenika opšteg smera želi da sluša medicinsku informatiku i da nauči da koristi Heliant. Ovaj izborni predmet sada prati 20 učenika i učenica, koji rade podeljeni u dve grupe po 10.

 

Profesor medicinske informatike, Dragan Avramović sa učenicima

 

Učenici su, prenosi nam Avramović, iz razgovora sa starijim generacijama ove škole saznali da je poznavanje informacionog sistema Heliant neophodno zato što ga koriste zdravstvene institucije u kojima bi oni želeli da se zaposle, kao što su požarevačka bolnica ili dom zdravlja.

Ranije generacije učenika, koje o informacionom sistemu nisu učile u školi, morale su da idu na dodatnu obuku u zdravstvenim ustanovama u kojima su počeli da rade.

Učenicima je vrlo zanimljivo učenje i rad u sistemu Heliant, prenosi nam njihov nastavnik Dragan Avramović. On ističe kako su zadovoljni i zato što im se u nastavi nešto novo dešava, nije u pitanju kliše, klasična nastava u kojoj se sve uči iz udžbenika, već učenje uz praktičan rad.

Uče kako da uz pomoć programa zakažu pregled kod nekog doktora, kako da upute na stacionarno lečenje, kako da uvedu pacijenta u elektronski karton… Sve opcije koje ima medicinski radnik u bolnici, imaju i učenici.

 

 

Obuka učenika za korišćenje zdravstvenog informacionog sistema Heliant

 

„Neki od njih, koji žele da studiraju medicinu, voleli bi da nauče da koriste program iz pozicije doktora specijaliste. Ja im kažem ‘polako, naučićete kada  budete doktori‘. Dok oni dođu do fakulteta, i softver će biti promenjen, tako da ima vremena za taj nivo”, kaže Avramović za heliant.rs.

U ovoj školskoj godini, posle kraćeg teoretskog uvoda, budući lekari i medicinski radnici počeli su da uče o unosu podataka pacijenata, koje tegobe ima, na kom odeljenju on treba da bude i kod kojeg lekara… Kao što to danas rade sestre na prijemnim odeljenjima. Za drugo polugođe su ostavljeni neki kompleksniji delovi programa.

„Učenicima je veoma interesantan rad u Heliantu, oduševljeni su i zato što im je to nešto novo i zato što je korisno. Ja efikasnost tog sistema upoređujem sa elektronskim dnevnicima u školstvu – koliko takvi dnevnici nama u školama olakšavaju rad, tаko je i sa Heliantom kada je zdravstvo u pitanju – sve je pojednostavljeno”, kaže nastavnik u Medicinskoj školi u Požarevcu, Dragan Avramović.

„Drago nam je da je kompanija Heliant imala poverenja u nas i omogućila našim učenicima da se u školi u okviru redovne nastave pripremaju za budući posao ili školovanje na jedan savremen, koristan, a uz sve to i zanimljiv način”, kaže direktorka ove škole, Tina Kaplarević.

 

Direktorka srednje Medicinske škole u Požarevcu, Tina Kaplarević

 

„Ova donacija kompanije Heliant u skladu je sa vizijom naše škole – da inovativnim metodama organizacije nastave i upotrebom savremenih nastavnih sredstava, obezbedimo učenicima sticanje kvalitetnih i trajnih znanja, koja omogućavaju uključivanje u proces rada i savremeno društvo, ali i dalje školovanje”, zaključuje direktorka Kaplarević.