Udruženje kardiovaskularnih hirurga Srbije (UKVHS) organizovalo je Vaskularni simpozijum koji je održan juče, 15. novembra u Sava centru. Veštačka inteligencija, skrining i rezultati SerbVasc registra bile su glavne teme ovog događaja.

 

Moderatori uvodne sesije predavanja na temu „Veštačka inteligencija i digitalno zdravlje u vaskularnoj hirurgiji” bili su doc. dr Igor Končar (UKCS) i asist. dr Bogdan Crnokrak (KBC Bežanijska kosa), specijalisti vaskularne hirurgije. U okviru ovog dela, Filip Maljković, šef razvoja Heliant tima, i doc. dr Andreja Dimić, vaskularni hirurg Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, predstavili su digitalnu platformu za eKonsultacije za dijabetesno stopalo.

Ovu platformu pod nazivom HERMES (HEliant Real-time MEssaging System) koju smo tokom pandemije razvili uz podršku Fonda za inovacionu delatnost sada smo nadogradili u saradnji sa Klinikom za vaskularnu hirurgiju UKCS kako bi se unapredilo lečenje dijabetesnog stopala.

HERMES omogućava razmenu direktnih i grupnih poruka između korisnika Heliant zdravstvenog informacionog sistema u zdravstvenim ustanovama, dok eKonsultacije za dijabetesno stopalo podrazumevaju međusobnu saradnju lekara primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite. Na taj način, ovo inovativno rešenje omogućava stručnjacima na svim nivoima zdravstvene zaštite mogućnost brze i precizne razmene informacija, postavljajući temelje za unapređenje brige o pacijentima sa dijabetesom. Ovim projektom obuhvaćene su sledeće ustanove: Univerzitetski klinički centar Srbije, KBC Zvezdara, KBC Bežanijska kosa, DZ Zvezdara i DZ Zemun.

U nastavku konferencije predstavljene su knjige prof. dr Lazara Davidovića, direktora Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju UKCS, redovnog profesora i dekana Medicinskog fakulteta u Beogradu – „Hirurgija aorte“ i „Aneurizme perifernih arterija“. Usledila je sesija predavanja na temu „Da li nam treba i kakav skrining na aneurizmu trbušne aorte?”.

Zatim su predstavljeni rezultati SerbVasc registra za vaskularnu hirurgiju, koji omogućava beleženje podataka o operacijama koje su sprovedene u cilju lečenja najčešćih vaskularnih oboljenja. Kako je naveo doc. dr Končar u intervjuu za Heliant portal, SerbVasc je nastavak velikog evropskog registra Vascunet, a pokrenuo ga je 2020. godine u saradnji sa prof. dr Davidovićem. Na razvoju registra je Heliant tim radio sa timom Klinike za vaskularnu hirurgiju UKCS.

U ovom registru se podaci strukturiraju kako bi mogli da se koriste za unapređenje lečenja vaskularnih bolesti i procenu efekta zdravstvenih intervencija čiji je cilj prevencija, odnosno rano otkrivanje oboljenja. Rezultate su predstavili specijalisti vaskularne hirurgije, doc. dr Slobodan Tanasković (IKVB Dedinje), dr Aleksandra Vujčić (UKCS), dr Miroslava Popović (KBC Zvezdara) i dr Slobodan Pešić (OB Subotica), uz moderaciju prof. dr Miroslava Markovića (UKCS), prof. dr Ivana Marjanovića (UKCS) i doc. dr Predraga Gajina (IKVB Dedinje).

Konferenciju je zatvorilo takmičenje za najbolji vaskularni abstrakt, uz vredne nagrade. Žiri su činili prof. dr Marko Dragaš (UKCS), doc. dr Slobodan Tanasković i doc. dr Vladimir Manojlović (KCV).