Na skupu „Putopisi pobednika“, koji je kompanija „Roche“ organizovala za stručnu javnost, neki od naših i svetskih uglednih eksperata bavili su se inovativnim rešenjima i naprednim terapijama za onkološke pacijente.

 

Prvog dana skupa, u okviru panela „Nove tehnologije“ govorilo se o digitalizaciji. Izlaganje pod nazivom „E-konsultacija“ je imao i Vukašin Radulović iz kompanije „Heliant“, koji je govorio je o telemedicini i mobilnim aplikacijama, kao odgovoru kompanije „Heliant“ na izazove današnjice za srpsko zdravstvo.

Fokus je bio na izveštavanju pacijenata, odnosno kako podatke o tome kako se oni osećaju tokom terapije (ukoliko pacijenta nešto boli, ima neželjenu reakciju na neki lek i slično), koji se pribavljaju uz pomoć mobilnih aplikacija u realnom vremenu, implementirati u zdravstveni sistem i koliko je to značajno za zdravstvo u Srbiji.

Marlen Thomas iz kompanije „Roche“ je govorila koliko je digitalizacija u zdravstvu važna i koliko će to biti deo lečenja u budućnosti.

 

 

Drugog dana skupa su se održavale Design Thinking radionice, čiji je cilj bio da se istaknu prioritetni problemi i predlože rešenja koja bi u okviru srpskog zdravstvenog sistema mogla da se realizuju, a da uključe i digitalizaciju i kliničku praksu.

 

Bilo je šest grupa, koje su razmatrale različite tačke na putu pacijenta od dijagnostike do izlečenja. Predstavnici kompanije „Heliant“ su bili učesnici u svim grupama, pošto su sve one ispitivale mogućnosti kako digitalizacija može da taj put ubrza, olakša, ili, ako postoji neki ozbiljan problem, da ga deblokira.

Na kraju su izdvojene inicijative koje je moguće realizovati i najbrže doneti dobrobit za pacijente.