Kompanija „Heliant“ je i ove godine učestvovala u manifestaciji „Dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT)“ i tim povodom ugostila učenice 8. razreda Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Beograda.

 

Tokom susreta koji je ove godine održan u prostorijama kompanije „Heliant“, devojčice su imale prilike da se upoznaju sa informacionim tehnologijama u zdravstvu i proizvodima kompanije „Heliant“ koje koriste zdravstvene i druge ustanove.

 

Kroz razgovor sa ženama koje se bave programiranjem, naukom i istraživanjem, izveštavanjem i upravljanjem projektima u kompaniji „Heliant“, gošće su imale prilike da čuju pojedinosti iz njihovih karijera, izazove sa kojima se susreću u ovoj industriji, rada sa kolegama i zbog čega su se odlučile upravo za ove pozicije. Više o tome možete čuti i na podkastu „Destinacija – Zvanje i zanimanje“ koji vode upravo učenice 8. razreda Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Beograda.

 

 

U toku susreta devojčicama je predstavljen modul eUpis u Heliant zdravstvenom informacionom sistemu, koji se koristi prilikom lekarskih pregleda za upis učenika u srednju školu. Takođe, kroz interaktivni pristup gošće su imale prilike da se bolje upoznaju sa načelima dizajna i učestvuju u izmeni interfejsa mobilne aplikacije. Jedna od tema je bila i budućnost u informacionim tehnologijama u zdravstvu. Devojčice su kroz aktivno učestvovanje u komunikaciji iskazale svoja interesovanja, želje i nedoumice koje se tiču odabira profesije, ali i predstavile neke svoje inovativne preduzetničke ideje.

 

 

Manifestacija „Dan devojčica u IKT sektoru“ organizuje se već 12. godinu zaredom u saradnji sa kompanijama u IKT sektoru, sa ciljem da se devojčice završnih razreda osnovne škole kroz razgovore sa ženama rukovodiocima i preduzetnicama motivišu za budući izbor zanimanja.

 

Međunarodni „Dan devojčica u IKT sektoru“, obeležava se u organizaciji Udruženja poslovnih žena Srbije, a institucionalnu podršku pružaju Vlada Republike Srbije – uz počasno pokroviteljstvo predsednice Vlade, Ane Brnabić, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Skupština grada Beograda, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, SME WEEK, ITU.