U saradnji sa Društvom multiple skleroze Srbije, kompanija „Heliant“ je razvila mobilnu aplikaciju „Moj MS svet” za osobe obolele od multiple skleroze, članove njihovih porodica, ali i sve ostale koji su zainteresovani.

 

U Srbiji od multiple skleroze boluje više od 9000 ljudi. Broj obolelih od ove progresivne autoimune bolesti je u porastu u Srbiji, kao i svuda u svetu.

Multipla skleroza je hronična autoimuna bolest, koju karakteriše upala u centralnom nervnom sistemu, što rezultuje oštećenjem nervnog omotača i progresivnim smanjenjem funkcije nervnih ćelija. Bolest dovodi do narušavanja kvaliteta života pacijenta i potencijalno do trajne invalidnosti.

Multipla skleroza se može javiti u bilo kom životnom dobu, ali se najčešće dijagnostikuje kod pacijenata u starosti od 20 do 50 godina, i to češće kod žena nego muškaraca. Ona predstavlja jedan od najčešćih uzroka invalidnosti u populaciji mlađih odraslih osoba.

Sadržaj mobilne aplikacije „Moj MS svet” je definisan na radionicama na kojima su učestvovali pacijenti oboleli od multiple skleroze, zdravstveni radnici i članovi R&D tima kompanije „Heliant“.

 

 

„Naše radionice koje su definisale aplikaciju su bile intenzivne, edukativne i beskrajno zanimljive. Mi smo sami sebi zadali zadatak da demistifikujemo multiplu sklerozu i napravimo praktičnu aplikaciju koja će olakšati svakodnevno funkcionisanje osoba obolelih od ove bolesti”, ističe Andrea Đokić, članica Društva multiple skleroze Srbije na onlajn radionici posvećenoj predstavljanju prve mobilne aplikacije „Moj MS svet“ za sve pacijente obolele od mulitple skleroze.

 


Učesnici onlajn radionice: Dragana Šutović-Ilić ispred Društva multiple skleroze Srbije, Prof. dr Jelena Drulović, Andrea Đokić ispred Društva multiple skleroze Srbije i Filip Maljković, šef razvoja u kompaniji „Heliant“.

 

Mobilna aplikacija „Moj MS svet” je koncepcijski podeljena na tri celine. Prvu čini obrazovni sadržaj, drugi deo predstavlja podršku pacijentima u ispunjavanju svakodnevih aktivnosti.

 

Prikaz ekrana iz odeljka „Učimo“:

Prikaz ekrana „Moja perspektiva“ iz odeljka „Živimo“:

 

Treća celina sadrži informacije o različitim terapijskim modalitetima za ovu bolest i daje mogućnost pacijentima da popunjavanjem određenih upitnika i testova vrše samoprocenu svog zdravstvenog stanja. Na ovaj način, pacijentima je omogućeno da prate tok svoje bolesti i samostalno procenjuju svoje trenutno zdravstveno stanje, što doprinosi boljem razumevanju bolesti od strane pacijenta i jačanju odnosa lekar-pacijent.

„Edukacija je nešto što je apsolutna neophodnost u lečenju pacijenata obolelih od multiple skleroze, donošenje odluke o tretmanu bolesti je u nekom širem smislu zajednička odluka između lekara i pacijenta. Edukovani pacijent je osposobljen da na bolji način prenese iskustva lekaru koji ga leči”, ističe prof. dr Jelena Drulović sa Klinike za neurologiju, Univerzitetskog kliničkog centra Srbije.

U kreiranju i razvoju aplikacije posebna pažnja je posvećena zaštiti podataka. Korisniku aplikacije je omogućeno da učita dokumente od značaja i da ih čuva na svom telefonu. Korisnici su istakli ovu mogućnost kao veoma korisnu jer su im i davno urađene analize i izveštaji lako dostupni i bezbedni.

Mobilna aplikacija je besplatna i može se preuzeti sa platformi Google Play i App Store, što je do sada učinilo preko 800 korisnika.

Kompanija „Heliant“ je veoma ponosna što je uzela učešće u razvoju ove mobilne aplikacije koja će značajno uticati na unapređenje kvaliteta života pacijenata obolelih od multiple skleroze.

 

Mobilnu aplikaciju „Moj MS svet“ možete preuzeti na Google Play-u i App Store-u:

Get it on Google Play Download on the App Store