Izbor informacionog sistema je veliki korak za svaku zdravstvenu ustanovu, na koji se ustanova odlučuje obično kada nešto u postojećem sistemu ne funkcioniše najbolje, kada otežava rad i generiše netačne podatke.

 

Opšta bolnica Požarevac, koja je sa 540 kreveta za smeštaj pacijenata najveća zdravstvena ustanova u Braničevskom okrugu, na taj se korak odlučila još 2020. godine, ali je pandemija kovida 19 to privremeno zaustavila. U septembru prošle godine uspešno su uvedena tri informaciona sistema kompanije „Heliant“: zdravstveni Heliant, poslovni Moneo i laboratorijski Infolab LIS.

 

Odlična obuka zaposlenih

„Imali smo odličnu pripremu za uvođenje ovih sistema. Odlična je bila obuka zaposlenih, koje su naši informatičari, uz pomoć ljudi iz kompanije „Heliant“, pripremili na vreme na sve promene koje donosi novi IS“, kaže za heliant.rs direktor Opšte bolnice Požarevac, dr Danko Nikolić, specijalista urologije.

On napominje da su očekivali da će uvođenje novih informacionih sistema biti veći izazov, pošto se zaposleni teško privikavaju na tako velike promene, ali se ispostavilo da je OB Požarevac taj prelazak glatko „prebolela“, u kratkom vremenskom periodu.

„Imali smo i dežurstva 24 sata kako bi naši informatičari obezbedili punu podršku zaposlenima na najkritičnijim mestima, kao što je, recimo, Urgentna služba, ali nije bilo većih problema i opšti utisak zaposlenih u bolnici je da je prelazak na novi informacioni sistem bio bezbolan.

Svi problemi koji se pojavljuju kada se prelazi na novi sistem rada, uz podršku iz kompanije „Heliant“, rešavani su u hodu i nisu uticali na bilo koji segment poslovanja , ističe dr Nikolić.

Zadovoljni smo i zbog toga što je novi sistem doveo i do toga da se brže radi sa pacijentima, ali on pomaže i lekarima i osoblju bolnice, čini naše poslovanje ekonomičnijim. Dosta znači što ih sistem automatski vodi kroz šifriranja po dijagnostički srodnim grupama (DSG). Tačno šifriranje je jako važno jer, pored toga što poboljšava rad na elektronskoj fakturi i smanjuje mogućnost grešaka, od njega zdravstvenim ustanovama zavisi i novac koji dobijaju od Republičkog fonda za zdravstvene osiguranje.

Uz Heliantov poslovni informacioni sistem Moneo kompanije „Heliant“ imamo i tačniju sliku našeg poslovanja. Ranije smo morali da uvodimo naše, interne kontrole, jednom mesečno, koje su sticale uvid u poslovanje ukrštanjem podataka sa svih strana kako bismo bili sigurni da nije nastao neki propust. Sada informacioni sistem to sam radi“, kaže dr Nikolić.

 

Svima preporučujemo Heliant

 

Ukupno poslovno funkcionisanje bolnice je sada efikasnije. Smanjena je i potrošnja papira i tonera, jer više ne postoji potreba za štampanjem raznih izveštaja koji se šalju iz službe u službu.

„Sve skupa, prezadovoljni smo, a kolegama iz zdravstvenih ustanova preporučujemo informacione sisteme kompanije „Heliant“. U kontaktu smo sa mnogim kolegama, znamo koliko problema imaju oko njih,i pre ili kasnije će svako doći na to da prosto mora da se odluči za neki drugi softver. Mi iz naše bolnice preporučujemo da to bude softver kompanije „Heliant“, kaže za heliant.rs dr Danko Nikolić, direktor Opšte bolnice Požarevac.