Na svetski Dan borbe protiv šećerne bolesti (WDD), koji se obeležava 14. novembra (na rođendan Ser Frederika Bentinga, koji je sa Čarlsom Bestom 1922. godine otkrio insulin), skrećemo pažnju na bolest od koje samo u Beogradu, prema podacima iz 2019. godine, boluje više od 80.000 ljudi.

Svetska zdravstvena organizacija i Međunarodna federacija za dijabetes, na čiju je inicijativu proglašen ovaj dan, svake godine iznose procene o broju obolelih u svetu. Njih je poslednjih godina nešto manje od 500 miliona, uz procene da će se broj do 2045. godine uvećati na 629 miliona.

U globalnoj inicijativi „Gradovi koji menjaju dijabetes” učestvuje i Beograd, sa ciljem da pomogne obolelima od ove bolesti, kao i u njenoj prevenciji.

Projekat „Otvori plavi krug“ uključuje studiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, čiji je cilj da omogući bolje razumevanje i unapređenje rada savetovališta za dijabetes u Beogradu, kao i u ostalim gradovima u Srbiji. Projekat aktivno pomaže danska kompanija „Novo Nordisk”, koja je pomogla i izradu veb sajta, kao i mobilne aplikacije „Otvori plavi krug“, koju je kreirala kompanija „Heliant”.

Aplikacija pomaže građanima da učestvuju u organizovanim šetnjama koje vode medicinske sestre ili da šetaju individualno na posebno definisanim stazama i na taj način prikupljaju poene tj. kilometre. Ona obolele od dijabetesa podstiče da što više pešače, fizički se aktiviraju i saznaju više o bolesti.

Za heliant.rs razgovarali smo sa Elizabetom Petković, Suzanom Cvetković i Snežanom Mladenović, medicinskim sestrama koje od jula ove godine, kada su šetnje počele da se organizuju, jednom nedeljno u njima učestvuju i stručno ih vode.

Pored obolelih od šećerne bolesti, u njima učestvuju i gojazne osobe i drugi kod kojih se procenjuje da postoji rizik od nastanka dijabetesa ili su jednostavno zainteresovani za zdrav život, te se za šetnje prijave preko sajta ili aplikacije „Otvori plavi krug”.

Šetnje se organizuju u različitim delovima Beograda – na Adi Ciganliji, Košutnjaku, Ušću, u Zvezdarskoj i Banjičkoj šumi u grupama od po najviše 20 učesnika, mada se u avgustu dogodilo i da se na šetnji u Botaničkoj bašti „Jevremovac” pojavilo 30 učesnika.

Pored medicinskih sestara, u šetnjama učestvuju i profesionalni treneri iz Beogradskog trkačkog kluba. Svaku šetnju počinju laganim zagrevanjem koje vodi trener. Zatim se kreće u šetnju tempom koji odgovara grupi. Zavisno od godina i zdravstvenog stanja – šetnja može imati nizak i srednji intezitet, naglašavaju medicinske sestre, koje sve vreme prate opšte stanje šetača.

Da bi svima šetnja prijala, učesnici hodaju između 1,2 i 2,5 kilometra tempom koji ih ne umara, trener i medicinske sestre prate svakog šetača. U toku i nakon šetnje mere se puls šetača, daju saveti i odgovara na pitanja. Ponekad se šetnjama priključuju lekari, kao i nutricionisti koji daju korisne savete o ishrani. Niko ne ostaje sam. Oni sa više kondicije idu brže i uglavnom su napred sa trenerom, dok srednju i sporiju grupu učesnika prate medicinske sestre. Osnovno pravilo šetnje je da prija, ističu naše sagovornice.

One kažu da fizička aktivnost uz uravnoteženu ishranu može da pomogne u regulaciji šećera u krvi, sprečavanju gojaznosti, održavanju normalne telesne težine, sprečavanju kardivaskularnih problema.

Pored toga, kroz organizovane šetnje učesnici mogu da dobiju niz korisnih informacija o prevenciji dijabetesa, gojaznosti, da porazgovaraju sa lekarima, medicinskim sestrama, nauče neke nove vežbe i dobiju korisne savete od profesionalnih trenera. Uz to, steknu nova poznanstva, obogate svoju svakodnevnicu i razmenjuju iskustva sa drugim osobama istih interesovanja. Što je najvažnije, mogu da postanu fizički aktivni što blagotvorno deluje na njihovo zdravlje.

Hodanje ili šetnja su čudotvoran i besplatan lek. Jednostavna fizička aktivnost, koja može da popravi opšte zdravstveno stanje. Šetanjem se ubrzava metabolizam, što pomaže u regulisanju telesne težine. Fizička aktivnost doprinosi boljem raspoloženju, smanjuje simptome depresije i utiče na bolji san, kao i na kvalitetniji rad mozga”, kažu sestre Petković, Cvetković i Mladenović i podsećaju da stalna šetnja jača imunitet i poboljšava cirkulaciju, jer hodanjem unosimo više kiseonika te utičemo na bolji protok krvi kroz organizam.

One ističu da fizička aktivnost tj. šetnja, podjednako je važna za osobe sa dijabetesom kao i terapija koju primaju. Redovne šetnje ubrzavaju metabolizam i tope kalorije, što je vrlo važno za dobru regulaciju šećera u krvi.

Projekat „Otvori plavi krug” podstiče ljude da šetaju u grupama i samostalno, jer im kroz aplikaciju nudi priliku da beleže svoje korake, vode evidenciju o šetnjama, takmiče se sa drugim ljudima i, što je najvažnije, doprinose sakupljanju donacija, naglašavaju medicinske sestre Elizabeta Petković, Suzana Cvetković i Snežana Mladenović.

Uz pomoć aplikacije, svaki pređeni korak konvertuje se u donacije kompanije Novo Nordisk za unapređenje uslova za bavljenje fizičkom aktivnošću.

Prikupljena sredstva su već investirana u renoviranja pešačkih staza u Bajfordovoj (bivša Banjička) i Zvezdarskoj šumi, a u toku su radovi na realizaciji nove donacije – za uređenje pešačke staze sa spravama na Adi Ciganliji.

Aplikaciju “Otvori plavi krug” možete preuzeti na AppStore i na GooglePlay.