Povodom Međunarodnog dana devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT), kompanija „Heliant“ je ugostila učenice 7. i 8. razreda Osnovne škole „Goračići“ iz istoimenog sela kod Lučana, učenice iz Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš” iz Beograda i Osnovne škole „Šandor Petefi“ iz Novog Sada.

 
Tokom virtuelne posete, devojčice su se uz pomoć žena-eksperata kompanije „Heliant“ upoznale sa ulogom informacionih tehnologija u zdravstvu, sa time kako funkcioniše jedna visoko-tehnološka kompanija kao što je „Heliant“, kao i sa Heliant proizvodima koje koriste zdravstvene i druge ustanove.
 
Od žena na rukovodećim funkcijama i žena koje se bave programiranjem u kompaniji „Heliant“ čule su najzanimljivije pojedinosti iz njihovih karijera, zašto su zavolele ovaj posao i koji su izazovi sa kojima se susreću žene u ITK sektoru.
 
Gošće su se upoznale sa modulom u Heliant zdravstvenom informacionom sistemu eUpis, koji je kreiran kao podrška procesu upisa učenika u srednju školu.
 
Predstavljeni su im i inovativni projekti kompanije, kao i budućnost primene informacionih tehnologija u zdravstvu. Na primeru multidisciplinarnog tima kompanije „Heliant“, gošće su mogle videti koliko je složen proces i kako su isprepletane struke prilikom razvoja Heliant proizvoda.
Virtuelne posete učenica završnih razreda osnovnih škola organizuju se u kompanijama u IKT sektoru, firmama u kojima su na rukovodećim funkcijama žene i koje razvijaju poslove sa firmama u vlasništvu žena ili preduzetnica.
 
Cilj je da se devojčice kroz razgovore sa ženama rukovodiocima i preduzetnicama motivišu i ohrabre za budući izbor zanimanja, zaobilazeći rodne stereotipe.
 
Međunarodni dan devojčica u sektoru za informaciono-komunikacione tehnologije, obeležava se uz podršku Vlade Republike Srbije, uz počasno pokroviteljstvo predsednice Vlade, Ane Brnabić.

Institucionalnu podršku manifestaciji koju organizuje Udruženje poslovnih žena Srbije, pružaju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Ministarstvo privrede, Ministarstvo omladine i sporta, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, organizacija „UN Women“, nemačka organizacija „GIZ“, Međunarodna unija za telekomunikacije UN i portal „European SME Week“.