Kompanija Heliant je tokom epidemije koronavirusa zdravstvenim ustanovama u Srbiji stavila na raspolaganje platformu „Hermes Covid“ za brzu razmenu poruka kroz medicinske sisteme u uslovima krize, kaže se u tekstu objavljenom na sajtu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

 

EBRD piše da je Heliant vodeći provajder softvera u Srbiji, specijalizovan za zdravstvene sisteme, i podseća da su Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropski fond za razvoj i inovacije u preduzetništvu na Zapadnom Balkanu, ranije podržali Heliant kao kofinansijeri izgradnje novog veb portala.

 

Širenjem epidemije, Heliantovo veliko iskustvo u radu sa velikim brojem zdravstvenih ustanova učinio je ovu kompaniju i njene softverske stručnjake očiglednim izborom u podršci naporima u borbi protiv koronavirusa, kaže se u tekstu EBRD.

 

Više od 30.000 lekara i medicinskih sestara može da, uz pomoć „Hermes Covida“, u realnom vremenu prima poruke i uputstva od tima za upravljanje krizom, ističe se u tekstu.

 

EBRD citira direktora Helianta Vojislava Macića, koji je rekao da Heliant „daje sve od sebe kako bi se pomoglo u suzbijanju pandemije“, te da „danas brzi napredak medicine naglašava potrebu za snažnom informatičkom infrastrukturom koja podržava i lečenje i inovacije“.

 

„Naš uspeh ne bi bio moguć bez ljudi koji čine Heliant“, rekao je gospodin Macić za EBRD, i dodao da su „hrabrost, predanost i naporan rad pretvorili našu viziju u stvarnost“.

 

Evropska banka za obnovu i razvoj u tekstu podseća i na same početke rada na ambicioznom projektu razvoja specijalizovanog softvera za zdravstvene ustanove u Srbiji još devedesetih godina, na čemu je radila grupa studenata i profesora Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

EBRD konstatuje da je u tome ovaj tim istrajao i probio led radeći na novim tehnologijama koje su bile ispred svog vremena.

Već tada je otkriveno da su softveri u zdravstvu bili ograničeni samo na jednu granu medicije i da ih je bilo teško primeniti na drugom mestu.

Heliant je sebi postavo cilj da razvije fleksibilnu platformu, sposobnu da odgovori na potrebe specijaliziranih zdravstvenih ustanova i većih bolnica, kao što je bio softver Heliant Health, koji je integrisao podatke iz više izvora unutar iste zdravstvene ustanove, podržavajući i interakciju lekara i pacijenata.

Heliantovi softveri automatizovali su procese unutar zdravstvenih ustanova i na taj način rasteretili medicinske radnike, ostavivši im vremena da se usredsrede na ono što je najvažnije, kaže se u tekstu Evropske banke za obnovu i razvoj o Heliantu.