U Domu zdravlja Rača su tokom aprila implementirani najpre Heliantov zdravstveni informacioni sistem Health, a odmah potom i poslovni informacioni sistem Moneo, koji se koristi za knjigovodstvo.

 

Direktor Doma zdravlja Rača, dr Dejan Milosavljević, kaže da je prezadovoljan novim programima – ističe da su brzi i jednostavni za korišćenje, otklanjaju mogućnost grešaka i da su doveli do toga da više praktično nemaju pacijente na listama čekanja.

 

Jednostavnost

– Heliantovi programi su jako jednostavni, što ranije nije bio slučaj. I obuka osoblja je išla jako brzo, i mi smo već posle sedam dana osposobili sve službe da mogu da rade, kaže za heliant.rs dr Milosavljević.

Uključili smo i Moneo, koji smo povezali sa Heliant Healtom, čime smo umrežili i magacin i celokupnu administraiciju koja prati rad medicinskih službi.

 

Program koji ispravlja greške

– Heliantove aplikacije onemogućavaju greške kojih je bilo u prethodnim programima. I sam program ispravlja evnentualne greške koje se jave u radu i lekara i medicinskih sestara, odnosno potpuno ih onemogućava. Fakture koje pravimo su sada bez ikakvih grešaka i mi smo prezadovoljni.

Sve skupa, sada su greške svedene na – statističku grešku.

 

Heliant reaguje 24/7

– Takođe smo zadovoljni i brzinom reakcije Helianta kada se tokom rada u njihovim programima pojave problemi. Oni su dostupni 24 sata i vikendom, tako da se eventualne greške odmah otklanjaju. To je nama jako bitno, jer faktura ne sme da kasni ni sekund.

 

Brzo privikavanje lekara  

– Lekari su se iznenađujuće brzo privikli na Heliant Health. Ja sam se bojao da to neće ići tako brzo, tako da smo jedno mesec dana radili paralelno u starom programu i u Heliant Healthu. Brzo smo, međutim, videli da je program jako jednostavan za korišćenje.

Medicinsko osoblje je bez ikakvih problema nastavilo dalje da radi. Imali smo pre toga u starom programu neke probleme sa dijagnozama i prepisivanjem terapija, što je sada sa Heliant Healthom potpuno usklađeno. Heliant Health ne dozvoljava greške koje eventualno napravi medicinsko osoblje, što je jako bitno.

 

Lakše izveštavanje RFZO

– Sa ova dva programa nam je olakšano izveštavanje Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, posebno uz povezivanje Healtha i Monea, tako da administracija u svakoj sekundi ima pregled svega što je bitno za izvaštavanje RFZO.

To izveštavanje se podiglo na mnogo viši nivo nego ranije – sada se izveštava na dnevnom nivou – ali to funkcioniše besprekorno, pošto u svakom trenutku imamo sve podatke koji su Fondu potrebni.

 

Efikasnost

– Sve to je podiglo i efikasnost samog Doma zdravlja, što se vidi i kroz fakture. Brzina ovih programa je smanjila liste čekanja pacijenata, tako da mi skoro da više nemamo nikog na čekanju. Kada je program tako jednostavan i brz, sve ide mnogo lakše, kaže za heliant.rs direktor Doma zdravlja Rača dr Dejan Milosavljević.