“Mi smo bili prvi u korišćenju informacionog sistema u radu“, kaže dr Jasmina Knežević, osnivačica i direktorka Bel Medica. “Imali smo ga nekoliko godina pre drugih u privatnom sektoru i praktično deset godina pre nego što je državni sektor počeo da ga uvodi“.

Međutim, firma je rasla i za današnji nivo – koji podrazumeva više lokacija u Beogradu i skoro sve oblasti medicine, odnedavno čak i porodilište – sistem koji je ranije korišćen postao je nedovoljan, nije mogao da se razvija i bilo je neophodno uvesti novi.

 

Heliant i novi počeci

“U prvom trenutku, bila sam razočarana, jer sam shvatila da je stari sistem više odgovarao našem biznis modelu, nego ono što nam se nudilo. Srećom, tu smo naišli na ekipu koja je bila otvorena i spremna da se uhvati u koštac s tim, da krene da sve to prilagodi našim potrebama i da napravi nešto treće.

Ipak, nismo još završili ovaj program. Mi smo zapravo na pola puta do nečega čime bih ja bila u potpunosti zadovoljna“, kaže dr Knežević.

 

Troškovi i profit

“Trenutno povezujemo naš finansijski i informacioni sistem, tako da ćemo moći na jednostavan način da pratimo troškovna i profitna mesta, da znamo koje je odeljenje u ovom mesecu koliko zaradilo, a koliki su im bili troškovi; da dođemo čak i do nivoa jednog zaposlenog, ili jednog pacijenta – da znamo koliko nas je tačno, direktno i indirektno, koštao svaki pacijent, uključujući i spremačice, kuvara i drugo osoblje.

To nije lako izračunati. To su ozbiljne intelektualne radnje do kojih mnoge firme ni u svetu nisu došle. Kada to uspete, vi onda imate zaista kontrolu nad svojim sistemom“.

 

Osiguranje 

“Radimo i na tome da se povežemo sa osiguravajućim kućama, i na korak smo od rešenja. Ideja je da više nema papira, da smanjimo mogućnost greške i propusta, unapredimo proces i smanjimo resurse, vreme i novac koji trošimo u komunikaciji između pacijenta, osiguranja i nas kao pružaoca usluga.

Želimo da sve bude skenirano, da sve bude automatski, pa čak i da jednog dana kompjuter pacijentima unapred signalizira šta im pokriva, a šta ne pokriva osiguranje“.

 

Na klik

“Sada na klik možete da pratite kompletno lečenje pacijenta, sve njegove laboratorijske nalaze, rendgenske snimke, svu dijagnostiku i izveštaje lekara. Imamo uvezane i cele porodice, možemo da pratimo i porodičnu dijagnostiku i lečenje.

Rukovođenje je takođe daleko lakše. Možete biti bilo gde u svetu, a da kompanijom rukovodite i preko telefona s kojeg imate pristup svim informacijama i podacima. Armija ljudi bi bila potrebna da uradi ono što ja sada uradim iz daljine i iz blizine – od računanja, analize, do verifikovanja potpisa i dokumenata“.

 

Privatnost  

“U ovom sistemu sve je zaključano, postoje šifre i pravila šta ko može da vidi, koje nalaze ne može da čita svako.

To je aspekt u kojem je Heliant dosta radio, i sada radi. Na vreme su o tome počeli da razmišljaju i napravili su vidan iskorak.

Naš sistem je potpuno odvojen od interneta. Kompjuteri koji su u sistemu nisu povezani na internet, niti ima mogućnosti da neko putem USB-a ili nekog drugog medija preuzme podatke“.

 

Čuti i reagovati  

“Naša saradnja sa Heliantom je na momente bila stresogena, ali to je sve deo posla. Na kraju se gleda rezultat, a zaboravi se kako je bila teška utakmica. Ako zajednički pobedimo – onda smo svi zadovoljni.

Ne smemo puno ni da ih hvalimo, jer će se uobraziti. Sada su IT stručnjaci i onako malo uzleteli u visine, pa moramo da pazimo šta pričamo.

Konačno, u saradnji, bitan je stav. Da za partnera imate nekoga ko vas čuje i ko reaguje. A to imamo“, ističe dr Jasmina Knežević.