Predsednik Saveza za zdravstvo Vukašin Radulović iz kompanije Heliant govorio o digitalizaciji kao motoru reformi.

 

Danas je u hotelu „Metropol Palace“ u Beogradu održana sednica Saveza za zdravstvo Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Posle uvodnih reči menadžerke za regulatornu reformu NALED-a Isidore Šmigić i Milana Kovačevića iz programa Country Health Information Systems and Data Use (CHISU), otvorena je panel diskusija „Reforme u zdravstvu – nova perspektiva“.

O prioritetima države i Ministarstva zdravlja na panelu govorio je ministar Zlatibor Lončar, dok je predsednik Saveza za zdravstvo NALED-a Vukašin Radulović iz kompanije Heliant imao izlaganje o digitalizaciji kao pokretaču reformi.

O dostupnosti savremenih terapija u Srbiji govorio je Vladimir Tipsarević iz NovoNordisk-a, a o zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi, Marija Rabrenović iz kompanije Medigroup.

 

 

Prema rečima ministra Lončara, situacija u zdravstvu nije zadovoljavajuća. Ministar je istakao nastavak digitalizacije kao jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja, sa fokusom na uvođenje sistema e-bolovanja i e-kartona.

Digitalizacija zdravstva, prema rečima ministra, vodi ka uspostavljanju transparentnog sistema koji će omogućiti lekarima uvid u troškove lečenja pacijenata, kako se novac raspoređuje i gde se koliko ulaže, koliko imamo zaposlenih u zdravstvu, kojom količinom lekova raspolažemo…

Ministar je posebno naglasio da je za integraciju privatnog i državnog zdravstva neophodno da privatne ustanove jasno definišu svoje cene. Važno je i da te cene pacijentima budu dostupne i da budu redovno ažurirane i prate tržište.

Radulović je dodao da pored velikih projekata digitalizacije zdravstvenog sistema treba da postoje i manji projekti, koji su tu da olakšaju život pacijentima. Kao uzor za to mogu da nam posluže velike evropske bolnice.

NALED je najveća privatno-javna asocijacija kod nas, koja okuplja više od 350 kompanija, lokalnih samouprava i nevladinih organizacija koje rade zajedno na stvaranju boljih uslova za život i rad u Srbiji.

Na inicijativu članova, NALED je 2018. godine oformio Savez za zdravstvo, kako bi pomogao da se uspostavi efikasniji sistem zdravstvene zaštite na lokalnom i nacionalnom nivou.

 

Prilog iz Dnevnika na RTS1 možete pogledati u videu ispod.

 

*Video preuzet sa sajta RTS (https://www.rts.rs/tv/rts1/5461729/jedan-narod-jedan-sabor.html)