Na sastanku održanom 14. maja u hotelu The Regent Club u Nišu, članovi Udruženja kardiovaskularnih hirurga Srbije, odnosno radne grupe za registar vaskularnih operacija,su prisutnim kolegama predstavili SerbVasc registar i efekte koje rezultati ovakvog registra mogu da pokrenu. Prvi od efekata ovog registra jeste skrining na aneurizmu trbušne aorte.

 

Doc. dr Igor Končar je naš poznati vaskularni hirurg Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, docent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i predsedavajući Akademije Evropske asocijacije za vaskularnu hirurgiju.  Zajedno sa prof. dr Lazarom Davidovićem, vaskularnim hirurgom, tadašnjim direktorom Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju UKCS, pokrenuo je SerbVasc 2020. godine kao nastavak velikog evropskog registra koji se zove VASCUNET. Više o ovoj temi možete pročitati u intervjuu koji je dr Končar dao za naš portal heliant.rs.

Imajući u vidu da SerbVasc nije nacionalni registar, dr Končar je istakao značaj postojanja nacionalnog registra vaskularnih operacija i prikazao publikacije proistekle iz programa skrininga na aneurizmu abdominalne aorte.

Dr Aleksandra Dragaš, vaskularni hirurg Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, prikazala je prisutnima način rada SerbVasc platforme.

O saradnji na VASCUNET registru – principima rada, ciljevima i aktuelnostima, govorio je doc. dr Slobodan Tanasković, specijalista opšte i vaskularne hirurgije na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“. Pored toga je predstavio studiju koja se bavila proučavanjem periferne arterijske bolesti, podmuklog i opasnog oboljenja koje ukoliko se pravovremeno ne leči zahteva amputaciju.

Zatim su izloženi i rezultati studije o pristupima za hemodijalizu dr Miroslave Popović, vaskularnog hirurga KBC „Zvezdara“ i dr Nemanje Stepanovića, vaskularnog hirurga UKC Niš.

Sastanku su prisustvovali i lekari drugih specijalnosti, poput interventnih radiologa, koji blisko sarađuju u lečenju pacijenata obolelih od oboljenja krvnih sudova. Pored objavljenih rezultata, diskutovano je i o sprovedenim studijama koje su spremne za objavljivanje, pokretanju novih i osnaživanju prethodnih inicijativa, kao i planovima za naredni period i mogućnostima za povećanje količine i kvaliteta podataka. Naredni sastanak planiran je u okviru 10. Kongresa Udruženja kardiovaskularnih hirurga Srbije koji se održava 24 – 26.10.2024. u Beogradu.