Ove godine kompanija „Heliant“ po treći put učestvuje u manifestaciji „Dan devojčica u IKT sektoru“. Dvanaest učenica OŠ „Veljko Dugošević“ iz Beograda posetilo je danas našu kompaniju kako bi se upoznale sa informacionim tehnologijama u zdravstvu i radom žena u ovoj oblasti.

 

Učenice OŠ „Veljko Dugošević“ upoznale su rad kompanije Heliant kroz razgovor sa ženama zaposlenim na različitim pozicijama u oblasti nauke, informacionih tehnologija, upravljanja projektima, istraživanja i razvoja…Zaposlene su devojčicama ispričale o njihovim zanimanjima, zašto su se opredelile za te poslove, kako izgleda jedan uobičajeni radni dan i saradnja sa kolegama, koje su prednosti i mane poslova koje obavljaju, sa kojim izazovima se suočavaju i sve drugo što je zanimalo naše gošće.

Kako bismo im približili naš zdravstveni informacioni sistem Heliant, devojčicama smo prikazali modul eUpis, koji se koristi prilikom lekarskih pregleda za upis učenika u srednju školu. Zatim su nam učenice ispričale o njihovim interesovanjima, hobijima, omiljenim predmetima u školi i čime bi volele da se bave jednog dana.

Međunarodni Dan devojčica u IKT sektoru ustanovljen je na nivou Ujedinjenih nacija i obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu. Na nacionalnom nivou, već 14 godina organizuje ga Udruženje poslovnih žena Srbije, pod pokroviteljstvom Vlade Srbije. Ideja je da se učenice završnih razreda osnovnih škola kroz razgovore sa ženama rukovodiocima i preduzetnicama motivišu za budući izbor zanimanja, i da ne podležu stereotipima, već da se rukovode ličnim interesovanjima i talentima.