Završena je XI godišnja konferencija koju tradicionalno organizuje crnogorski časopis „Medical“. Događaj pod nazivom „Aktuelnosti u zdravstvu, medicini i farmaciji“ održan je  u hotelu „Avala“ u Budvi od 28. do 31. marta.

 

Skup je otvorio Aleksandar Sekulić, državni sekretar Ministarstva zdravlja Crne Gore. Okrugli sto na temu „Značaj digitalizacije zdravstvenog sistema“ u kom su učestvovali dr Žanka Cerović, predsednica Lekarske Komore Crne Gore, dr Vuk Kadić, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, i dr Aleksandar Obradović, zamenik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore, a koji je predvodila Dragana Janinović iz Ministarstva zdravlja Crne Gore, bio je odličan uvod u prvi dan konferencije posvećen digitalizaciji zdravstvenog sistema.

„Digitalizacija u medicini: Dosadašnja postignuća i buduće perspektive“, panel koji je usledio, okupio je predstavnike Kliničkog centra Crne Gore, dr Sandru Vujović i prof. dr Filipa Vukmirovića, dok je kompaniju „Heliant“ zastupao direktor Vojislav Macić. Sponzor ovog panela bila je farmaceutska kompanija „Roche“ u Crnoj Gori.

Macić je istakao napredak koji je ostvaren u medicini na našim prostorima zahvaljujući digitalizaciji zdravstvenog sistema u poslednjih 20 godina. Veliku ulogu u tome igra strukturiranost i standardizacija podataka kroz EHDEN, evropsku mrežu zdravstvenih podataka, kojoj od 2021. godine pripada i kompanija „Heliant“. Tako strukturirani podaci koji se unose u informacioni sistem Heliant omogućavaju zdravstvenim ustanovama da generišu baze podataka za svoje korisnike, na osnovu kojih se mogu donositi poslovne i kliničke odluke.

 

 

Prisutnima je predstavljen još jedan softver koji je razvila kompanija „Heliant“. U pitanju je Fibi, rešenje za poslovnu inteligenciju, koje omogućava vizuelnu analizu podataka i izveštavanje u zdravstvu, što doprinosi preciznijem i efikasnijem donošenju odluka. Direktor Helianta ukazao je i na značaj razvoja elektronskih kliničkih puteva, koji se integrišu u elektronski karton pacijenta u ustanovama primarne zdravstvene zaštite. Njihov cilj je standardizacija radnih procesa, što omogućava da se proces lečenja odvija organizovano i jednako za svakog pacijenta.

Razvoj mobilnih aplikacija, jedna od oblasti na koju je fokusirana kompanija „Heliant“, bio je takođe deo ovog izlaganja. Predstavljene su koristi koje aplikacije donose pacijentima, kao što su praćenje zdravstvenih podataka, povezivanje sa drugim korisnicima, edukacija, praćenje svakodnevnih aktivnosti, onlajn konsultacije sa lekarima i druge. Pored elektronskih konsultacija pacijenata sa lekarima, digitalizacija zdravstvenog sistema omogućila je i međusobnu konsultaciju lekara na svim nivoima zdravstvene zaštite, kao i njihovu saradnju na digitalnim platformama kao što je HERMES.

Nezaobilazna tema u okviru digitalizacije zdravstva je i telemedicina, a o njenoj ulozi u unapređenju registra za retke bolesti pričala je dr Milena Argirović, direktorka farmaceutske kompanije „Takeda“.