Tim za medicinsku edukaciju IFMSA-Serbia, u saradnji sa kompanijom „Heliant“, održao je drugo u nizu predavanja za studente završnih godina Medicinskog fakulteta i mlade tek svršene lekare o korišćenju informacionog sistema Heliant Health u Urgentnom centru UKCS.

 

Dežurstva u Urgentnom centru zahtevaju veliki napor lekara. Pored brige o pacijentima lekari moraju da brinu i o pravilnom vođenju medicinske dokumentacije. Kako bi lakše i brže obavljali ovaj zadatak, tim za Medicinsku edukaciju Komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine IFMSA-Serbia predvođen Markom Dimitrijevićem organizovao je predavanje o osnovama korišćenja zdravstvenog informacionog sistema Heliant, sa osvrtom na rad u Urgentnom centru Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije.

U početku lak za korišćenje, Heliant sistem je vremenom nadograđivan. Postajao je sve kompleksniji i izazovniji za korišćenje, ali i znatno korisniji. IFMSA Serbia je prepoznala potrebu mladih lekara da im se kontinualno održavaju edukacije o upotrebi softvera, naročito na urgentnom odeljenju, gde su vreme i efikasnost krucijalni. Najbolji način za to je bio kroz saradnju sa kompanijom Heliant, koja kao proizvođač istoimenog softvera najbolje poznaje njegove karakteristike.

Studentima medicine i lekarima prikazane su osnovne funkcionalnosti u sistemu Heliant, koje će koristiti u budućnosti. Predavanje je održano u Univerzitetskoj dečjoj klinici Tiršova, a prisustvovalo je više od 50 studenata. Danijela Marković, senior implementatorka u kompaniji „Heliant“, tokom implementacije i komunikacije sa korisnicima Urgentnog centra stekla je uvid u izazove sa kojima se susreću lekari i naročitu pažnju posvetila tim delovima sistema prilikom edukacije. Pored Danijele, u predstavljanju Helianta učestvovao je i Filip Maljković, šef razvojnog tima u Heliantu.

Ciljevi edukacije bili su kontinuirana obuka medicinskih radnika van redovnog fakultetskog obrazovanja, efikasnije pružanje zdravstvene nege u urgentnom odeljenju, brži pregled i bolji fokus na pacijente.

 

 

Edukativna predavanja ovog tipa pokazala su se kao izuzetno korisna, a zbog velike posećenosti planirano je još ovakvih obuka u toku godine. Ovaj događaj bio je tri puta posećeniji nego prethodni. Sledeći će biti održan u septembru, takođe u Beogradu, sa fokusom na naprednije funkcionalnosti Helianta, a biće organizovan i jedan u Nišu.

IFMSA u Srbiji, kao organizator ovog događaja, dobila je prvu nagradu na kongresu “IFMSA General Assembly March Meeting 2024” u Ekvadoru za inovativni projekat održavanja predavanja o zdravstvenom informacionom sistemu Heliant.

 

IFMSA Serbia na kongresu “IFMSA General Assembly March Meeting 2024” u Ekvadoru