Direktor ugledne ćuprijske zdravstvene ustanove sa 898 zaposlenih i tradicijom dugom 143 godine govori o implementaciji informacionih sistema kompanije „Heliant“.

 

„Od same implementacije novog zdravstvenog informacionog sistema, moram da priznam, mene je mnogo bilo strah. U pitanju je jedan veliki sistem, a ja sam lekar, anesteziolog i toksikolog, nisam informatičar“, kaže u razgovoru za heliant.rs dr Slobodan Gajić, v.d. direktora Opšte bolnice Ćuprija.

„Rekao sam to Vladici iz Helianta, koji je sa svojim timom postavljao sistem“, priča dr Gajić. „A on mi kaže: „Doktore, bez brige, nije nama ovo prvi put“. „Nije vama“, kažem ja njemu, „ali meni jeste“, kaže uz smeh dr Gajić.

„Stvarno sam imao strah od prelaska na novi sistem, brinuo sam zbog svih tih podataka koji treba da se prenesu, to je ogroman posao… Sve je to, međutim, proteklo izuzetno dobro i korektno“, naglašava direktor ugledne ćuprijske bolnice, ustanove sa dugom tradicijom.

Bolnica ima 898 zaposlenih i 469 postelja. U krugu bolnice, koja se prostire na 13 hektara, smešteno je dvadesetak objekata, ukupno 29.000 kvadrata pod krovom.

Od 15. decembra 2023, OB Ćuprija je kompletno umrežena u Zdravstveni informacioni sistem Heliant. Postavljen je i Laboratorijski informacioni sistem INFOLAB LIS, kao i finansijski Moneo u Službi za medicinsko snabdevanje.

Dr Gajić kaže da su imali dosta problema sa prethodnim informacionim sistemom, kao i sa dva servera koja su bila na izdisaju, a kupovina novih je bila skupa.

„Sa instalacijom i prebacivanjem podataka u data centar mi smo se spasili kupovine tih servera i njihovog održavanja. I taj tehnički deo je razlog zašto sam prezadovoljan što smo prešli na Heliant i oslobodili se tog balasta“, ističe direktor OB Ćuprija.

On kaže kako je njegov strah prestao kada je video kako sistem funkcioniše. Zadovoljan je i time što tim kompanije „Heliant“ daje tehničku podršku u vezi sa svim problemima, obučava zaposlene i implementira zahteve za dopunu informatičkog umrežavanja.

„Sa te strane je stvarno sve bilo vrhunski“, kaže dr Gajić, koji napominje da je unapređeno i izveštavanje ka Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

„Za ova tri meseca nema ni podsećanja Fonda da im dugujemo neke izveštaje ili da su oni manjkavi, kao što se ranije dešavalo, pošto je ceo proces sada automatizovan“, kaže za heliant.rs v.d. direktora OB Ćuprija, dr Slobodan Gajić.