„Svi smo se preporodili, poboljšani su i uslovi rada medicinskog osoblja i ustanove u celini, mnogo smo efikasniji“, kaže direktorka Specijalne bolnice za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju (SBCPRN) pola godine posle uvođenja Heliant zdravstvenog informacionog sistema.

 

Od maja ove godine Specijalna bolnica za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju u Beogradu koristi Heliant zdravstveni informacioni sistem, i to direktorka dr Danijela Baščarević smatra velikim uspehom ove ugledne zdravstvene ustanove.

 

Dr Danijela Baščarević

 

Ona za portal heliant.rs kaže da je ponosna na tu promenu, za koju se zalagala od kada je došla na čelo bolnice, pre godinu i po dana, pošto je znala da ovaj informacioni sistem koristi najveći deo zdravstvenih ustanova u zemlji.

Nije bilo jednostavno – dr Baščarević kaže da promene u državnim zdravstvenim ustanovama ponekad idu sporo, procedure traju mesecima, trebalo je uvesti i optički internet… Tako da dovršenje ovog procesa smatra velikom pobedom.

Šest meseci posle implementacije novog informacionog sistema, direktorka Specijalne bolnice ističe da su ona, kao i svi ostali zaposleni u bolnici oduševljeni time koliko im je to pomoglo da unaprede rad.

„Svi smo se preporodili, poboljšani su uslovi rada medicinskog osoblja i osoblja koje radi fakturisanje, statističke izveštaje… ustanove u celini. Vođenje medicinske evidencije i zdravstvene dokumentacije je uvođenjem Heliant IS značajno unapređeno. Najvažnije je to što je unapređen kvalitet zdravstvene zaštite pošto smo mi mnogo efikasniji“, kaže dr Baščarević.

 

Specijalna bolnica za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju u Beogradu

 

Poznato je da u Srbiji lekar dnevno na administrativne poslove potroši u proseku tri i po do četiri sata. Direktorka Specijalne bolnice kaže da je pre uvođenja Heliant IS u ovoj ustanovi to bilo i duže.

„I ja sam lekar i radim sa pacijentima sve što rade i ostali lekari, mogu vam reći da je to sada maksimum dva sata dnevno. Mi smo vrlo specifična ustanova, imamo veliki broj zdravstvenih saradnika – logopede, defektologe… – čije izveštaje moramo da implementiramo u naše. To je ranije sve bilo ručno, a sada se to samo povuče iz sistema, odnosno iz kartona našeg zajedničkog pacijenta. Sve je neuporedivo brže“, kaže dr Danijela Baščarević.

„Kod kompanije ‘Heliant’ mi se jako dopada to što se izuzetno profesionalno odnosi prema poslu. Informacioni sistem koji mi koristimo prilagođen je našoj ustanovi, koja ima svoje specifičnosti i uz to radimo na dve lokacije. Sve sugestije koje smo imali bile su brzo implementirane, dok osoba koja je zadužena za nas rešava probleme u istom danu kada za njih javimo“, dodaje direktorka Specijalne bolnice.

Od Nove godine planiraju da uvedu i Moneo, poslovni informacioni sistem. On će, pre svega, unaprediti rad apoteke.

„Jedva čekamo uvođenje Moneo IS, i onda smo kompletirani“, kaže dr Danijela Baščarević, direktorka Specijalne bolnice za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju u Beogradu.