IV regionalna konferencija na temu Genetičke terapije u retkim bolestima koju organizuje Udruženje građana za borbu protiv retkih bolesti kod dece Život, održana je danas u Novom Sadu.

 

Prisutne su pozdravili Bojana Mirosavljević, predsednica Udruženja „Život“, dr Jelena Janković iz Ministarstva zdravlja Republike Srbije, prof. dr Sanja Radojević Škodrić iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Srbije (RFZO) i gđa Tamara Vučić, Prva dama Srbije.

Dr Nevena Veljković, menadžer za nauku i istraživanje u kompaniji Heliant i naučni savetnik na Institutu za nuklearne nauke „Vinča“, govorila je o tome kako digitalizacija može da bude dragocen partner u borbi sa retkim bolestima. Pored dr Veljković, u uvodnom delu konferencije predavanja su održale Jelena Bojović i dr Branislava Gemović iz Centra za četvrtu industrijsku revoluciju (C4IR), koje su predstavile izmene Pravilnika o načinu kontrole lekova.

Jadranka Mirković iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) predstavila je ulogu ALIMS-a u dostupnosti genetičke terapije kod nas, dok je doc. dr Predrag Rodić sa Univerzitetske dečje klinike „Tiršova“ pričao o pristupu genetičkoj terapiji i kada je ona najbolji izbor za pacijenta.

Na konferenciji su učestvovali i predstavnici kompanija i zdravstvenih ustanova iz regiona, Evrope i SAD. Događaj je završen panel diskusijom na temu „Genetičke terapije iz različitih perspektiva“, koju je moderirala Ivana Badnjarević.