Na konferenciji DSC Europe održanoj od 20. do 24. novembra u Sava centru, dr Nevena Veljković, menadžer za nauku i istraživanje u kompaniji Heliant” održala je predavanje na temu korišćenja Real-world data u zdravstvu i učestvovala na panelu “AI-powered Health & Pharma”.

 

Data Science Conference Europe kao jedna od najvećih međunarodnih konferencija posvećenih podacima i veštačkoj inteligenciji, pruža priliku za razmenu ideja, iskustava i najnovijih dostignuća u oblasti nauke o podacima. Ovaj događaj svake godine okuplja lidere u industriji, donosioce odluka, vlasnike kompanija, naučnike, akademske predstavnike i studente iz celog sveta.

Sa preko 500 govornika i 3.000 posetilaca, DSC Europe konferencija je obuhvatila širok spektar tema, uključujući mašinsko učenje, obradu prirodnog jezika, mašinski vid i još mnogo toga. Pored toga, konferencija je uključila još pet pratećih događaja fokusiranih na specifične oblasti kao što su primena veštačke inteligencije u medicini, Fintech-u i pravljenju video igara, Cyber security, kvantni računari i druge.

 

Predavači u sesiji „AI u javnom zdravstvu

 

U ime kompanije „Heliant” dr Nevena Veljković, menadžer za nauku i istraživanje, učestvovala je kao govornik na sesiji „AI u javnom zdravstvu”. Kroz prezentaciju na temu „O čemu pričamo kada pričamo o Real-world data?“, dr Veljković je predstavila upotrebu veštačke inteligencije u analizi i interpretaciji podataka (RWD) u zdravstvu.

Učesnik pomenute sesije bio je i Stefan Živković, koordinator projekata u „Nacionalnoj organizaciji za retke bolesti Srbije“ (NORBS), koji je istakao potencijal veštačke inteligencije u borbi protiv retkih bolesti. Matija Dodović, osnivač „SignAvatar“-a, softvera koji prevodi govor u znakovni jezik pomoću veštačke inteligencije, bio je idealan govornik na temu rušenja prepreka u komunikaciji uz pomoć mašinskog učenja. Dr Ivana Šešić, specijalista radiologije i UNDP konsultant, zaokružila je sesiju svojim predavanjem o primeni veštačke inteligencije u javnom zdravstvu, i kako ona doprinosi preciznijoj dijagnostici i efikasnijem radu. Nakon sesije, usledila je panel diskusija, na kojoj su prethodno pomenuti učesnici imali prilike da razgovaraju o svim ovim temama iz različitih perspektiva.

Isti dan na pratećem događaju održan je panel pod nazivom „Budući trendovi u zdravstvu vođeni veštačkom inteligencijom: Odgovor akademskih stručnjaka i lidera u industriji“. Učesnici panela su pored dr Veljković, bili dr Mohamed Ramzi, šef veštačke inteligencije za sistemsku biologiju u farmaceutskoj kompaniji „Johnson & Johnson“ i dr Ognjen Milićević, ML Tech Lead u kompaniji „HTEC Group“. Panel je moderirao Nebojša Šabović suosnivač i CTO „Fuller Vision“ kompanije.