Regionalna BIZIT konferencija, koja se tradicionalno održava početkom novembra, ove godine posvećena je najvećim tehnološkim trendovima današnjice, sa fokusom na veštačku inteligenciju. Kompanija „Heliant“ je učestvovala prvog dana konferencije na panelu posvećenom digitalizaciji zdravstva u Srbiji.

 

U hotelu „Jugoslavija“ 8. i 9. novembra okupili su se TOP menadžeri, vlasnici biznisa, direktori poslovnog razvoja i vođe ICT timova iz zemlje i sveta na jednoj od najznačajnijih poslovnih IT konferencija u regionu. Deset godina unazad, BIZIT okuplja preko 50 predavača, veliki broj učesnika, predstavnika privatnih i javnih kompanija, IT sektora, banaka, obrazovnih institucija, telekomunikacija i druge. Kao i prethodnih godina, ovaj događaj pružio je uvid u mogućnosti za unapređenje poslovanja kroz primenu digitalnih tehnologija u zemlji i regionu.

Pozdravnim govorom, konferenciju su otvorili Vesna Čarknajev, direktorka PC Press-a, i prof. dr Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija, nakon čega je dodeljeno priznanje BIZIT Desetka izabranim kompanijama i pojedincima. Zatim je član Fiskalnog saveta, dr Nikola Altiparmakov, održao uvodno predavanje o makro-ekonomskim činjenicama i očekivanjima za Srbiju, nakon čega su usledile prezentacije najznačajnijih ICT kompanija iz zemlje i sveta na temu dizajniranja, izgradnje i racionalizacije računarskih resursa, Cloud rešenja, bezbednosti i energetske efikasnosti.

Završnicu prvog dana obeležio je panel „E-zdravlje: Srbija kula zdravlja“ sa fokusom na digitalizaciju zdravstva, u kom su učestvovali Vukašin Radulović (Heliant), Dragana Lukić (Roche), Marijana Vasilesku (Medigroup), Miloš Nikolić (Galenika), Strahinja Mavrenski (MNA) i Vasilije Kodžopeljić (Schneider Electric), uz uvodno izlaganje i moderaciju od strane Uroša Bogdanovića. Debati su prisustvovali donosioci odluka iz Vlade Srbije i veliki broj zdravstvenih radnika iz zdravstvenih ustanova širom zemlje.

E-zdravstvo predstavlja jedno od ključnih polja primene tehnoloških rešenja Četvrte industrijske revolucije, tako da je ova tema bila veoma zapažena na ovogodišnjem BIZIT-u. Tokom panela razmotreni su globalni trendovi i aplikacije, kao i odnos naše države prema ovoj oblasti i koliko je njena primena deo rešenja za sistemske probleme koji tište naš sistem zdravstvene zaštite i usluga.

Drugi dan konferencije otvorio je prof. dr Miodrag Zec, predavanjem na temu „Sistem kao celina“, u okviru kog je predstavljeno realno stanje naše i regionalne ekonomije, u kontekstu daljeg širenja IT industrije. Usledila su predavanja o predikcijama, izboru i korišćenju ERP-a i drugih poslovnih rešenja, s akcentom na aktuelne e-fakture i e-fiskalizaciju, kao i nastupajuće promene u sistemima za arhiviranje dokumentacije. Održana su i dva panela, a teme su bile veštačka inteligencija i User Experience (UX) i Customer Support.

Oba dana posetioci su imali priliku da uživaju u bogatom zabavnom sadržaju. „Vežbe za mozak“ sa Urošem Petrovićem donele su nagrade brojnim učesnicima, a svečano zatvaranje uveličao je poklon organizatora povodom jubileja – muzički program u izvođenju gudačkog dueta Imperijal Strings i virtuoznog Marka Louisa. Dovoljno vremena bilo je izdvojeno i za networking, druženje, i upoznavanje uz hranu i piće.

Zaključak oko kojeg su se složile sve kompanije je da su promene neizbežne i da je neophodno stalno usvajanje novih tehnologija kako bi se zadržala konkurentnost i ubrzao proces digitalizacije na domaćem tržištu.

 

Panel „E-zdravlje: Srbija kula zdravlja“ pogledajte u videu ispod (9:24).