Na konferenciji MEDIATE koja je održana u studentskom odmaralištu Palić, od 27. do 30. oktobra, HELIANT je predstavio svoj zdravstveni informacioni sistem studentima Medicinskog fakulteta u Beogradu.

 

Medicinski krug”, organizacija studenata Medicinskog fakulteta u Beogradu, organizovala je svoju drugu po redu konferenciju MEDIATE pod nazivom „Od studenta do medicinskog stručnjaka”. Na ovom trodnevnom događaju, studenti medicine su prisustvovali panel diskusijama na kojima su glavnu reč vodili profesori i stručnjaci sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

U ime kompanije „Heliant“, Vukašin Radulović, partner u Heliantu, održao je prezentaciju o prilagođavanju zdravstvenog informacionog sistema Heliant specifičnostima Urgentnog centra UKCS i primeni veštačke inteligencije u urgentnoj medicini. Radulovićeva prezentacija bila je odličan uvod u našu interaktivnu radionicu, koju je vodila Danijela Marković, zamenik šefa implementacije Helianta.

 

 

Cilj radionice bio je da upoznamo studente medicine sa osnovnim zakonskim regulativama u našoj zemlji – na koje je oslonjen i zdravstveni informacioni sistem Heliant, i da im predstavimo različite funkcionalnosti sistema – od osnovnih do naprednijih – tipa kliničkih puteva i registara. Prikazane su i osnove korišćenja Helianta, koje podrazumevaju logovanje, podešavanje naloga, primer pisanja dokumentacije, štampe, pregled dosijea pacijenta i druge.

Pored našeg predavanja i radionice, isti dan održan je i panel „Urgentni centar – dodir života i smrti” na kome su predavači doc. dr Marko Ercegovac, prof. dr Bojan Jovanović i prof. dr Predrag Mitrović pričali o zanimljivim slučajevima iz Urgentnog centra. Kompanija Roche održala je dve radionice, jednu na temu unapređenja procesa skrininga raka dojke i drugu o karijeri u njihovoj kompaniji, što je bila prilika za studente da pitaju sve što ih interesuje.

Na konferenciji je bilo reči i o tome kako odabrati pravu specijalizaciju, koji su izazovi u hirurgiji, kako se pišu naučni radovi i kako teče dalji proces usavršavanja lekara u Srbiji i svetu.