Objavljeno povodom meseca borbe protiv raka dojke

 

Rak dojke je veliki zdravstveni problem koji pogađa milione pojedinaca i njihovih porodica širom sveta. U Srbiji, prema podacima Instituta za javno zdravlje, rak dojke ostaje jedan od vodećih zdravstvenih izazova sa kojima se suočavaju žene. Budući da se oktobar obeležava kao Mesec svesti o raku dojke, postaje imperativ da se ne samo širi svest, već i da se istraži kako se tehnologija može iskoristiti u otkrivanju, lečenju i upravljanju ovom bolešću.

 

Digitalno zdravlje: akter transformacije

Digitalni zdravstveni pejzaž se brzo razvija. Tehnologije kao što su dijagnostički alati vođeni veštačkom inteligencijom, platforme za telemedicinu i digitalni registri pacijenata zajedno stvaraju novi put u borbi protiv raka dojke.

Konkretno, ovi digitalni registri su ključni u prikupljanju podataka iz stvarnog sveta (RWD) – informacija dobijenih iz zdravstvenih kartona pacijenata u zdravstvenom informacionom sistemu Heliant i drugih izvora. Kada se efikasno iskoriste, ovi podaci obezbeđuju neprocenjiv uvid u uspešnost i bezbednost tretmana u stvarnom svetu.

Naša kompanija je razvila registar koji dodatno proširuje mogućnosti ovih digitalnih alata. Objedinjuje sve dostupne podatke o bolesti, doprinoseći poboljšanom praćenju i lečenju pacijenata. Takođe, ovaj registar olakšava automatsku razmenu podataka između različitih delova sistema, pojednostavljujući proces komunikacije među zdravstvenim radnicima i čineći njihovu interakciju efikasnijom.

Baze podataka kreirane putem zdravstvenih informacionih sistema kao što je Heliant sve više igraju ključnu ulogu u kliničkim ispitivanjima. Oni pomažu istraživačima da identifikuju potencijalne učesnike na osnovu specifičnih kriterijuma i ubrzaju regrutovanje pacijenata. Pored toga, podaci iz ovih registara mogu dopuniti rezultate kliničkih ispitivanja, obezbeđujući širu perspektivu o ishodima lečenja u različitim okruženjima iz stvarnog sveta. Pre odobrenja lekova za rak dojke, RWD može da pruži više informacija o progresiji bolesti kada se ne leči ili kada je pacijent pod postojećim standardnim tretmanima. Ove informacije takođe naglašavaju nedostatke u trenutnoj medicinskoj nezi, korišćenju resursa, pridržavanju tretmana i odstupanja između kliničkih praksi u stvarnom svetu i utvrđenih smernica.

 

Pomoć u dijagnostici i upravljanje lečenjem

Dijagnostički pejzaž svedoči transformativnoj promeni, uglavnom vođenoj integracijom veštačke inteligencije (AI). Tehnike mašinskog učenja vode ovu promenu, posebno u mamografiji, značajno poboljšavajući mogućnosti analize snimka. Algoritmi veštačke inteligencije mogu brzo da obrađuju ogromne količine podataka sa snimka, identifikujući suptilne obrasce i anomalije koje bi ljudsko oko moglo da previdi. Iako AI podržava analizu snimka, ona ne zamenjuje stručnost radiologa. Umesto toga, deluje kao neprocenjiv asistent, označavajući potencijalna područja na mamografskim snimcima koja predstavljaju razlog za zabrinutost.

U današnjem digitalnom dobu, alati poput mobilnih aplikacija su ključni u opremanju lekara resursima koji su im potrebni da pruže optimalnu negu pacijentima sa rakom dojke.

BC Navigator, mobilna aplikacija koju je razvila naša kompanija u saradnji sa sekcijom za rak Srpskog lekarskog društva, svedoči o moći tehnologije u pomoći medicinskoj zajednici. Ova aplikacija je prilagođena lekarima, pružajući pomoć u dijagnozi raka dojke i fazama lečenja. Dok je BC Navigator samo jedan primer, njegov razvoj naglašava širi potencijal digitalnih alata u revolucionisanju lečenja raka dojke. Koristeći ove tehnologije, možemo obezbediti da i pacijenti i lekari budu bolje opremljeni za navigaciju kroz složenost dijagnoze, lečenja i oporavka.

 

Osnaživanje pacijenata

U današnjem digitalnom dobu usredsređenom na zdravlje, mobilne aplikacije su više od alata; one su platforme za osnaživanje. Ove aplikacije obezbeđuju obrazovne resurse i uputstva za samoproveru i neguju osećaj zajedništva kroz grupe za digitalnu podršku. Podsetnici za redovne preglede usađuju proaktivno zdravstveno ponašanje, obezbeđujući da pacijenti budu korak ispred na svom zdravstvenom putu. Kada su podvrgnuti lečenju, aplikacije sa funkcijama kao što su praćenje tretmana pomažu pacijentima u održavanju režima, praćenju neželjenih efekata i lakom organizovanju pregleda. Stavljanjem ključnih informacija i podrške pacijentima na dohvat ruke, ova digitalna rešenja ih pretvaraju u aktivne učesnike na njihovom putu lečenja. Za one koji su podvrgnuti lečenju, određene aplikacije koje nude funkcije praćenja lečenja pomažu u praćenju rasporeda uzimanja lekova, neželjenih efekata i pregleda. Ovo pomaže pacijentima da ostanu organizovani, da se pridržavaju svog plana lečenja i da efikasno komuniciraju sa svojim lekarima.

U čast meseca svesti o raku dojke, ključno je naglasiti moć digitalnog zdravstva u preoblikovanju putanje lečenja raka dojke. Kako zdravstveni sektor prihvata digitalne inovacije, kretanje od dijagnoze do oporavka postaje bogatije za više informacija, personalizovanije i efikasnije. Kombinujući ljudsku stručnost sa tehnološkom snagom, nadamo se da ćemo videti budućnost u kojoj se rak dojke otkriva ranije, efikasnije leči i gde preživelih ima sve više.

 

Get it on Google Play Download on the App Store