U okviru serijala AI pod zvezdama Centar za istraživanje javnih politika i Srpsko AI društvo, u saradnji sa Centrom za promociju nauke (CPN) organizovali su još jedan panel 12. septembra u Naučnom klubu Beograd.

 

Tema panela „Od koda do leka: Medicinska istraživanja uz pomoć veštačke inteligencije“ bila je upotreba veštačke inteligencije u zdravstvu.

Kompaniju Heliant predstavljala je dr Nevena Veljković, menadžer za istraživanje i nauku, koja je zajedno sa dr Danicom Despotović (naučnica o podacima) i mr Dragoradom Milovanovićem (Društvo za informatiku Srbije) odgovarala na pitanja: Šta se krije iza inovativnih medicinskih rešenja koja koriste veštačku inteligenciju? Kakvu ulogu igra dostupnost podataka u prioritetima medicinskog istraživanja uz korišćenje veštačke inteligencije? Koliko sposobnost veštačke inteligencije da analizira obimne baze podataka i prepozna povezanosti utiče na klasični medicinski pristup?

 

 

Panelisti su se dotakli i etičkih pitanja u vezi sa korišćenjem podataka i donošenjem odluka u okviru medicinskih istraživanja: Kako se odobravaju medicinska istraživanja danas? Koja je uloga etičkih odbora i regulatornih agencija? Kakva regulativa nam je potrebna kako bi transparentnost, integritet i odgovornost u korišćenju AI u medicinskim istraživanjima bili osigurani?

Moderatorka panela bila je mr Branka Anđelković (Centar za istraživanje javnih politika).