Na 18. konferenciji digitalne medicine „Future is now“, održanoj 13. juna u „Falkensteiner“ Hotelu u Beogradu, učestvovali su predstavnici kompanije „Heliant“, Vukašin Radulović i Filip Maljković.

 

Teme ovogodišnje konferencije su bile elektronski klinički putevi sa fokusom na dijabetes i hroničnu bubrežnu slabost. Ove bolesti u značajnoj meri opterećuju i svetsku i našu populaciju, a upravljanje bolešću i skrining programi mogu biti u znatnoj meri unapređeni različitim digitalnim rešenjima koja su predstavljena na konferenciji.

 

 

Partner u kompaniji „Heliant“, Vukašin Radulović, učestvovao je u panelu „Elektronski klinički putevi – skrining i praćenje pacijenata“, na kome su govorili još i akademik Nebojša Lalić, profesor i bivši dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Aleksandar Opačić, predsednik Dijabetološkog saveza Srbije.

 

 

Filip Maljković, šef razvojnog tima kompanije „Heliant“ učestvovao je u panelu „Digitalne tehnologije i hronična bolest bubrega – partnerstvo za dobrobit pacijenata“. Uvod u panel održao je prof. dr Igor Mitić, nefrolog iz UKC Vojvodine, a učestvovali su i Dr Bogdan Milojković, Rukovodilac odeljenja za medicinske poslove u kompaniji „Carna Health“, i Nenad Vuković, Direktor poslovne jedinice za biološke lekove, „AstraZeneca“ Srbija. Tokom panela prikazan je predlog rešenja koje razvija kompanija „Heliant“ u saradnji sa kompanijom „AstraZeneca“ za unapređenje kliničkih puteva u domovima zdravlja.

Održan je i mini panel, na kom su doc. dr Darko Antić, hematolog, iz UKC Srbije i prof. dr Lazar Popović, onkolog, iz Instituta za onkologiju Vojvodine govorili o telemedicini, i podkastima koji pomažu lekarima i pacijentima da budu u toku sa najsavremenijim trendovima i lokalnim aktuelnostima u lečenju malignih bolesti. Na kraju, akademik Lalić predstavio je rezultate studije  „Vrednost CGM tehnologija u pogledu boljeg razumevanja glikemijske kontrole i varijabilnosti“,

Konferencija je završena radionicom na temu razvoja digitalnih veština zdravstvenih radnika, koju je održala kompanija „ZEM Solutions“.

Program je moderirala i vodila dr Ivana Božović, novinarka informativnog programa Radio-televizije Srbije.

Ovaj događaj okuplja sve relevantne zainteresovane strane fokusirane na digitalizaciju i razvoj važnih tehnoloških trendova, koji pozitivno utiču na zdravstvenu zaštitu i unapređenje kvaliteta života ljudi, te predstavlja vodeće mesto za razmenu informacija u digitalizaciji zdravstvene zaštite u centralnoj Evropi.