Kompanija Heliant je na Sajmu predstavila projekat Telemedicina za inflamatorne bolesti creva, rađen u saradnji sa japanskom kompanijom Takeda. UNDP ga je prepoznao kao inovativni projekat koji doprinosi dekarbonizaciji i pravednoj zelenoj tranziciji u Srbiji.

 

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvo zaštite životne sredine, zajedno sa svojim partnerima, organizovali su „Sajam zelenih ideja, inovacija i projekata“ u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, povodom 5. juna, Svetskog dana zaštite životne sredine.

 

 

Sajam su otvorili ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović, i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Emanuel Žofre. Na ovaj način počela je Evropska zelena nedelja, koja će se održati do 11. juna na 20 lokacija širom Srbije.

Posetioci sajma, među kojima i predstavnici poslovnog i bankarskog sektora, relevantnih institucija, međunarodnih donatora i Vlade Republike Srbije, mogli su da vide najbolje inovativne ideje za zelenu transformaciju srpske privrede koje su do sada realizovane.

 

 

Ovom prilikom kompanija „Heliant“ predstavila je projekat „Telemedicina za inflamatorne bolesti creva, rađen u saradnji sa japanskom kompanijom „Takeda“. UNDP ga je prepoznao kao inovativni projekat koji doprinosi dekarbonizaciji i pravednoj zelenoj tranziciji u Srbiji. Projekat su podržali Vlade Japana i Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo zaštite životne sredine i Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije. U okviru projekta izvršena je ekspanzija Telemedicine na nacionalni nivo implementacijom rešenja na 7 IBD centara: UKC Srbije, KBC Dragiša Mišović, KBC Bežanijska Kosa, IZZZDOV Novi Sad, UDK Tiršova, kao i UKC Niš i UKC Kragujevac.

Na sajmu je učestvovalo više od 40 autora i autorki zelenih rešenja iz privatnog i javnog sektora, organizacija civilnog društva, istraživačkih institucija i lokalnih samouprava. Oni su odgovarali na pitanja posetilaca o razvoju svojih inovacija, od ideja do uspešnih projekata koji doprinose smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG), prelasku na obnovljive izvore energije, ponovnoj upotrebi otpada za dobijanje novih proizvoda, poboljšanju kvaliteta vazduha i očuvanju biodiverziteta.