Od 6. do 9. juna, u hotelu „Mona“ na Zlatiboru, održava se tradicionalni stručni skup „Savetovanje“ u organizaciji Komore zdravstvenih ustanova Srbije (KZUS). Program pod nazivom „Reforma zdravstva – izazovi ne prestaju“, obuhvata najaktuelnije teme iz oblasti zdravstva i izuzetne predavače – eksperte u zdravstvu, predstavnike Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Državne revizorske institucije, goste iz regiona i druge.

 

Uvodnu reč održali su prof. dr Georgios Konstantinidis, predsednik Upravnog odbora Komore, i Snežana Rašić Đorđević, direktorka Komore. Na današnjem sastanku, u sklopu sesije „Digitalizacija u zdravstvenom sistemu u Srbiji“, Isidora Šmigić, koordinatorka za regulatornu reformu i Vukašin Radulović, predsednik Saveza za zdravstvo u okviru NALED-a, govorili su na temu „Stavovi lekara i građana o digitalizaciji i Naled inicijativi u vezi sa digitalizacijom“.

Prezentacije o iskustvima zdravstvenih ustanova u vezi sa PORTALOM FINANSIJA, održale su Svetlana Mitrović iz Kliničkog centra Srbije, Radmila Aksentijević, iz KBC „Dragiša Mišović“ i Adriana Petrović, iz Opšte bolnice Pirot.

U četvrtak, 8. juna biće održan panel na temu situacije zdravstvenih kadrova u regionu (normativi, specijalizacije, plate, motivacija), u kom učestvuju predstavnici Hrvatske, Slovenije, Republike Srpske i NALED-a.

Primere dobre prakse predstaviće doc. dr Aleksandar Stefoski, državni sekretar Ministarstva zdravlja Republike Srbije, i dr Jasmina Stanković, direktor Doma zdravlja Šabac.

Pored velikog broja rukovodilaca zdravstvenih ustanova, među učesnicima su i oni koji se bave pravnim i finansijskim pitanjima u zdravstvu, tako da je pokriven širok spektar pitanja od značaja za funkcionisanje zdravstvenog sistema.