U uglednom naučnom časopisu eClinicalMedicine nedavno je objavljena studija u kojoj su učestvovali Univerzitetski klinički centar Srbije i kompanija „Heliant“. Multinacionalna studija, kojom su rukovodili Univerzitet Kolumbija iz SAD i jedna od najvećih farmaceutskih kompanija na svetu „Janssen“, ispitivala je posledice infekcije virusom COVID-19.

 

Istraživači su zaronili u kliničke podatke iz perioda pandemije i nakon nje i otkrili da se povećao broj slučajeva infarkta miokarda, moždanih udara, miokarditisa i perikarditisa, kao i upala slepog creva i još nekih oboljenja u odnosu na period pre pandemije. Posebno se uvećao broj slučajeva tromboembolije pluća, i to više od 10 puta.

Naučnu publikaciju pod nazivom: „Kontekstualizacija neželjenih događaja od posebnog interesa za karakterizaciju početne stope incidencije kod 24 miliona pacijenata sa COVID-19 u 26 baza podataka: multinacionalna retrospektivna kohortna studija“ možete pročitati ovde.

 

 

Ovo je druga naučna publikacija proistekla iz saradnje pokrenute pod pokroviteljstvom međunarodnog konzorcijuma EHDEN, kroz koji su finansirane četiri zdravstvene ustanove u Srbiji da prevedu svoje podatke u svetski standardni format OMOP CDM. Ovaj način prikazivanja zdravstvenih podataka razvija naučna zajednica kako bi u studijama kao što je ova mogao da se koristi što veći broj anonimizovanih podataka o pacijentima iz različitih zemalja. Zahvaljujući transformaciji podataka u OMOP format koju je sprovela kompanija „Heliant“, podaci su potpuno pripremljeni tako da lekari i naučnici iz Srbije mogu da se priključe projektima i studijama koji se pokreću bilo gde u svetu.

Ove studije se sprovode u naučne svrhe, ali često i da bi regulatorna tela i agencije za lekove donosili odluke zasnovane na podacima na osnovu praćenja učestalosti obolevanja, korišćenja i bezbednosti lekova, ishoda lečenja i drugog.

Kompanija „Heliant“ je sertifikovana za prevođenje podataka u OMOP format i jedna je od najaktivnijih promotera standardizacije zdravstvenih podataka u regionu.