Digitalizacija je preduslov za sve što treba da se popravi u zdravstvu budući da i dostupnost inovativnih terapija direktno zavisi od nje, istakao je predstavnik kompanije Heliant ,Vukašin Radulović, na jubilarnom 30. KBF

 

„Stvaranje otporne ekonomije u nesigurnim vremenima: Ključni izazovi za Srbiju i Zapadni Balkan“ bila je centralna tema jubilarnog 30. Kopaonik biznis foruma 2023, održanog od 5. do 8. marta.

U Kongresnom centru hotela Grand Kopaonik okupilo se više od 1.600 učesnika, a 200 panelista je učestvovalo na 34 panela, tri sesije i četiri specijalna događaja.

Na panelu „Zdravstvo: Nove realnosti i tačke preokreta“ govorio je i suosnivač kompanije Heliant i predsednik Saveza za zdravstvo NALED-a, Vukašin Radulović.
On je istakao da su analize koje NALED pravi pokazale da se gubi između 250 i 300 miliona evra na kliničkim studijama koje nismo uspeli da sprovedemo.

„Država radi na tome da se to popravi, ali sve to traži moderne ekspertske podatke i stručnjake. Ono što je važno su standardi, i ako to uradimo imaćemo rezultate“, rekao je Radulović.

„Digitalizacija nije sama sebi cilj, ali je preduslov za sve što treba da se popravi u zdravstvu, jer i dostupnost inovativnih terapija direktno zavisi od digitalizacije“, istakao je predstavnik kompanije „Heliant“.

 

 

„Od svih pregleda koji se obave u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, samo četiri odsto su preventivni pregledi, što govori o tome da je u Srbiji stepen razumevanja potrebe da se radi na preventivi i da se obave sistematski i preventivni pregledi jako nizak“, rekao je Dragan Lončar, moderator panela.

U okviru tog panela govorili su i generalna direktorka kompanije, „Roche“ Ana Govedarica, osnivačica kompanije „Bel Medic“, Jasmina Knežević, direktorka Nacionalnog fonda za zdravstveno osiguranje, Sanja Radojević Škodrić i konsultant u Svetskoj banci, Simo Vuković.

Paneli su posvećeni i makroekonomskim prognozama, geopolitičkim pitanjima, malim i srednjim preduzećima, energetskoj bezbednosti, zelenoj tranziciji, obrazovanju, agendi povezivanja, poljoprivredi, zdravstvu, kao i četvrtoj industrijskoj revoluciji i digitalnoj transformaciji, generaciji Z i održivom razvoju iz ugla mladih.

 

Na panelu „Zdravstvo: Nove realnosti i tačke preokreta“ govorio i Vukašin Radulović

 

Jubilarni KBF otvorila je guvernerka Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković.

Interesovanje za ovaj izuzetno značajni regionalni skup nikad nije bilo veće. Okupili su se i mnogi ministri Vlade Srbije, ekonomisti, privrednici, bankari, predstavnici međunarodnih i regionalnih privrednih komora i institucija. Kopaonik biznis forum organizuje Savez ekonomista Srbije.

Izveštaje sa ostalih panela Kopaonik biznis foruma 2023. možete videti OVDE.