Predstavnik kompanije „Heliant“ i direktor Saveza za zdravstvo NALED-a, Vukašin Radulović, juče je gostovao u emisiji „Naučni portal“ Radio-televizije Srbije i govorio o važnosti digitalizacije za zdravstvo, primeni najnovijih tehnologija, kao i o bezbednosti podataka koji se koriste u zdravstvenim ustanovama.

 

Voditeljka Dragana Daničić na početku je podsetila kako je pre dve decenije grupa studenata Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu počela da radi na projektu informacionog sistema za zdravstvene ustanove i da deo tog tima danas u kompaniji „Heliant“ razvija i implementira rešenja koja u svakodnevnom radu koristi više od 250 zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Danas, naglasila je voditeljka Daničić, više nije neophodno imati samo znanje o medicini, već i iz oblasti nauke o podacima, informatike, pa i menadžmenta.

„Medicinsko znanje se, kažu časopisi, danas duplira svaka dva meseca. Ogromne su baze znanja koje su nam sada dostupne, ogromne su količine podataka koje možemo ukrstiti i iz njih dobiti novo znanje“, naveo je Vukašin Radulović, koji je pojasnio i koncept „medicinskih podataka u realnom vremenu“, koje je u naš zdravstveni sistem uvela kompanija „Heliant“:

„Živimo u vremenu podataka, koji se mogu razmenjivati i iz njih izvoditi zaključci. Vreme korone donelo nam je i spoznaju da samo sa podacima koje dobijamo u realnom vremenu, koji su pouzdani, možemo upravljati jednom bolešću i jednom takvom pandemijom. Mi moramo biti u stanju da svaku bolest, svaku terapiju, pratimo ne iz godine u godinu, ili na dve godine, kako smo ranije navikli, nego iz dana u dan, iz sata u sat, da vidimo kako naše terapije i ono što je struka zamislila deluje na pacijenta“.

 

 

Radulović je naglasio i da je bezbednost podataka koji se prikupljaju u zdravstvu veoma važna.

„Inovacije tu ne mogu da štete, mogu samo da pomognu. Veoma je važno da mi u svakom trenutku znamo gde se podaci nalaze, ko je tim podacima pristupao, ko ima privilegiju da ih koristi, ukršta i upotrebljava. Isto tako, informacioni sistem može da omogući da se ti podaci depersonalizuju tako da se ne ugrozi ničija privatnost, a da opet ti podaci budu na raspolaganju naučnoj zajednici“, rekao je Vukašin Radulović za RTS.

Emisiju možete pogledati u celosti na sledećem linku: https://youtu.be/2WcMGYrVA0A.

 

Vukašin Radulović sa novinarkom Draganom Daničić (foto: Gordan Jović, RTS Naučni portal)