OHDSI simpozijum 2022 na globalnom nivou održan je od 14. do 16. oktobra 2022. godine u Severnoj Betesdi, Merilend, u predgrađu Vašingtona.

 

Oko 500 gostiju iz celog sveta učestvovalo je na najznačajnijem godišnjem događaju za OHDSI zajednicu, međunarodnu mrežu istraživača i zdravstvenih baza podataka, čiji se rad koordiniše na njujorškom Univerzitetu Kolumbija.

 

Jedini predstavnik iz Srbije bio je Filip Maljković, šef razvoja kompanije Heliant.

 

OHDSI (The Observational Health Data Sciences and Informatics – izgovara se „Odyssey“) je otvorena zajednica koja se bavi standardizacijom i korišćenjem medicinskih podataka za potrebe obezbeđivanja dokaza iz stvarnog sveta (real world evidence), čija su sva rešenja otvorenog koda (open-source).

 

Tokom simpozijuma održana su predavanja o najaktuelnijim temama u ovoj oblasti, tokom kojih su neki od najpoznatijih američkih i svetskih stručnjaka i predstavnika kompanija iznosili svoja zapažanja. Pored toga, održane su i prezentacije softvera, upoznavanja sa predstavnicima zajednice, radionica, sastanaka radnih grupa, „poster prezentacija“…

 

Nakon ovog trodnevnog simpozijuma učesnici su bogatiji za više znanja po pitanjima istraživačkih metodologija, kliničkih istraživanja, otvorenog softvera i saznanja u vezi sa otvorenim standardima.