Hipokrat Group iz Niša – u okviru koje rade dva doma zdravlja i Poliklinika „Hirurgija Hipokrat“ – krajem decembra prošle godine počela je sa implementacijom dva informaciona sistema kompanije „Heliant“ – zdravstvenog i laboratorijskog Infolab LIS.

 

Direktorka kompanije „Hipokrat“, dr Nadica Milošević, kaže da su se odlučili za informacione sisteme zbog lakšeg funkcionisanja.

 

Pre toga smo koristili pisane kartone, ali smo želeli da imamo elektronske kartone i elektronsku bazu podataka koji će nam omogućiti lakše poslovanje kako zbog zakazivanja pregleda tako i zbog praćenja stanja pacijenata. Nemamo potrebu više da ručno pišemo protokol, možemo da ga odštampamo. Ima dosta prednosti u odnosu na rad bez medicinskog softvera“, ističe dr Milošević.

 

Istovremeno, ona naglašava da je za nju od samih softvera još važnija dobra komunikacija sa stručnjacima iz menadžmenta kompanije „Heliant“.

 

Ta komunikacija sa kompanijom „Heliant“ je jako važna, za mene je važnija i od toga da li softver ima ili nema neku manu. Možete da imate savršen softver, bez ijedne mane, ali ako nemate dobru komunikaciju sa stručnjacima koji stoje iza njega – ništa nismo uradili. Mi smo imali izuzetnu saradnju sa Jovanom Bjelicom, Vukašinom Radulovićem i svim drugim stručnjacima iz kompanije „Heliant“ koji su radili na implementaciji softvera“, kaže direktorka kompanije „Hipokrat“ i zaključuje:

 

Što se nas tiče – Heliant ima najvišu ocenu“.

 

Softveri su pomogli da se produktivnost, brzina, efikasnost značajno podignu u okviru zdravstvenih ustanova „Hipokrat“.

 

Infolab LIS nam mnogo koristi zato što sada imamo kreirane mejlove koji automatski šalju rezultate analiza pacijentu, svi rezultati su objedinjeni. Sve to nam značajno štedi vreme, a imamo i lakši uvid u celokupno poslovanje“, kaže dr Milošević.

 

Direktorka kompanije „Hipokrat“ ukazuje i na jedan problem – kaže da je primetila da lekari jedni drugima čitaju izveštaje.

 

Oni to, naravno, ne smeju da rade – to nije do programa, to je do lekara“, kaže dr Milošević.

 

Informacioni sistemi mogu da onemoguće pojedinim lekarima i medicinskom osoblju da pristupe određenim podacima, ali prema direktorki kompanije „Hipokrat“, podaci treba da ostanu objedinjeni i svi lekari treba da imaju mogućnost da ih vide – kako bi zdravstvene ustanove lakše funkcionisale.

 

Nemoguće bi bilo poslovanje zdravstvene ustanove ukoliko podaci nisu objedinjeni i ukoliko svi lekari nemaju pristup istim. Jasno je da softver mogu da zloupotrebe jedino medicinski radnici, a to ne bi smeli da rade“, ističe dr Milošević.

 

Nije to ni do kompanije „Heliant“, niti do mene, neki lekari prosto vole da vide kako njihove kolege rade – šta od terapije ko daje i slične stvari. U svakom poslu mora da postoji lična odgovornost i mi svi moramo da se držimo moralnih vrednosti, a posebno lekari. To nije nikakav propust informacionog sistema, odgovornost mora da snosi onaj ko odluči da pročita podatke koje su uneli drugi lekari“, jasna je dr direktorka kompanije „Hipokrat“.

 

Informacioni sistemi kompanije „Heliant“ beleže ko sve pristupa određenim podacima, tako da je to nemoguće sakriti, te je i zbog toga mogućnost zloupotrebe značajno umanjena.

 

Dr Milošević veruje da tu neće doći ni do kakvih problema.