Poslednji broj magazina „CorD“, namenjenom poslovnim ljudima, političarima i diplomatama, donosi intervju sa Vukašinom Radulovićem iz kompanije „Heliant“, pod naslovom „U službi našeg zdravlja“.

 

CorD“ podseća da su stručnjaci kompanije „Heliant“ još pre dve decenije počeli da rade na informacionim sistemima u zdravstvu, te da u proteklih godinu dana neprestano, 24 sata dnevno, svakog dana u nedelji, ova kompanija izlazi u susret svim zahtevima koji stižu iz kovid bolnica i kovid centara u zemlji.

Magazin CorD naglašava da više od 200 zdravstvenih ustanova koristi Heliant softverske proizvode, čija se dragocenost posebno vidi u vreme pandemije.

„Ovaj naš sistem može lako da se širi, da se jednostavno prilagođava različitim granama medicine i, kao što je prošla godina pokazala, različitim uslovima rada. Prošle godine, na samom početku pandemije, mi smo za samo jedan dan povezali Laboratoriju za virusologiju sa Infektivnom klinikom Kliničkog centra Srbije. Time smo 300 papirnih dokumenata koji su bili potencijalno infektivni učinili dostupnim u elektronskoj formi“, kaže Radulović i naglašava da je kompanija „Heliant“ pojačala svoje naučno odeljenje, i da sada zapošljava i tri lekara i dvoje biohemičara-farmaceuta.

Radulović u intervjuu podseća da je kompanija „Heliant“ pomogla projekat elektronskog recepta, kojim je mesečno iz upotrebe izbačeno pet miliona papira.

On kaže da će smatrati da je kompanija „Heliant“ uradila veliku stvar ako „administraciju u zdravstvu zamenimo tehnologijom i olakšamo milionima ljudi dostupnost usluga zdravstvene zaštite“. Kompanija na tome radi u saradnji sa NALED-om, čiji je član.

Cilj kompanije „Heliant“, ističe Radulović, je da dodatno unapredi naučno odeljenje, da postane „alat naučnih radnika i naučne zajednice“, te da u tom smislu već radi na formiranju specijalizovanih registra bolesti, kako u u bolnicama, tako  i na nacionalnom nivou.

„Nije dovoljno imati osnovne informacije i podatke, jer je potrebno da se oni bolje, pametnije organizuju, što predstavlja prelaz između informacionog i ekspertskog informacionog sistema. (…) Cilj je da se podaci dobijeni relevantnim istraživanjima, koji su inače dostupni ograničenom broju ljudi, učine dostupnim svetu, da se ti podaci ukrštaju, obrađuju i unapređuju“, kaže Vukašin Radulović u intervjuu za magazin „CorD“.