„Otvori plavi krug“ je aplikacija za mobilne telefone koju je, kao podršku globalnoj kampanji „Gradovi koji menjaju dijabetes”, kompanija „Heliant“ razvila u saradnji sa kompanijom „Novo Nordisk“. Aplikacija je kreirana za aktivno promovisanje zdravog načina života i mera prevencije dijabetesa.

 

Otvori plavi krug je interaktivna i intuitivna aplikacija za mobilne telefone u kojoj se mogu naći osnovne informacije o dijabetesu, preporuke za aktivne stilove života i odgovori na neka od čestih pitanja u vezi sa lečenjem dijabetesa. Takođe, ova aplikacija pomaže korisnicima da sprovode sopstveni plan šetanja na posebno određenim stazama.

 

Preko nje će biti omogućeno prijavljivanje za organizovane šetnje uređenim stazama zdravlja u Beogradu, koje će voditi medicinske sestre. Šetnje se planiraju na proleće, kad se vreme prolepša i kada epidemiološka situacija bude povoljnija.

 

Otvori plavi krug može da se koristi i za samostalne šetnje. Uz pomoć aplikacije se jednostavno postavljaju i prate sopstveni ciljevi kada je broj pređenih kilometara u pitanju. Šetači se mogu povezivati i razmenjivati iskustva.

 

Šetnjama se prikupljaju poeni – odnosno kilometri – pa se preuzimanjem aplikacije, aktiviranjem određenog broja šetača i ostvarivanjem određenog broja kilometara ispunjavaju uslovi za realizaciju donacija kompanije „Novo Nordisk“ za unapređenje borbe protiv dijabetesa u Beogradu.

 

Prvi veliki korak je već napravljen – aplikacija već ima više od 1.000 korisnika, čime je ispunjen uslov za prvu donaciju u okviru projekta Otvori plavi krug, u iznosu od milion dinara. Sredstva će u saradnji sa Gradom Beogradom biti uložena u uređenje staza zdravlja na lokacijama koje šetači u glavnom gradu najviše koriste.

 

U okviru saradnje sa farmaceutskom kompanijom „Novo Nordisk“, razvojni tim kompanije „Heliant“ je po principu „‘od ideje do realizacije“ kreirao kompletno IT rešenje za potrebe projekta.

 

Aplikacija za mobilne telefone Otvori plavi krug (dostupna i za Android i iOS), veb sajt projekta i CMS (Content Management System) predstavljaju samo frontend deo na ovom projekt. Omogućeno je jednostavno administriranje sadržaja koji se prikazuju na veb sajtu i mobilnoj aplikaciji.

 

Realizacija backend dela softverskog rešenja korišćenjem najsavremenih tehnologija u ovoj oblasti, priprema i održavanje servera i sistemskog softvera, kao i projektovanje kompletne arhitekture informacionog sistema – usluge su koje je kompanija „Heliant“ obezbedila tokom saradnje

 

Dodatne informacije su dostupne na sajtu otvoriplavikrug.rs.