Na konferenciji održanoj 29. i 30. novembra u Vršcu, o izazovima i mogućnostima unapređenje sistema zdravstvene zaštite, u organizaciji Udruženja ekonomista i pravnika u zdravstvenim ustanovama Srbije, govorio je i predstavnik Helianta, mr Vukašin Radulović.
 
Iskustvo Helianta, čije programe koriste stotine zdravstvenih ustanova u Srbiji, ukazuje kako podaci koji se dobijaju digitalizacijom i korišćenjem informacionih sistema u zdravstvenim ustanovama mogu da pomognu medicinskim stručnjacima.
 
Radulović je govorio o o tome koliko je digitalna transformacija zdravstvenih ustanova značajna i neophodna. Istakao je nužnost dovršenja digitalizacije zdravstva i prihvatanja novih tehnologija, koje već sada omogućavanju prikupljanje mnoštva podataka koji pomažu analizama i donošenju kvalitetnih zaključaka u procesu lečenja pacijenata.
 
On je pojasnio proces tokom kojeg prikupljeni podaci, uz pomoć informatičkih sistema, mogu značajno da olakšaju i unaprede rad lekara i zdravstvenih ustanova.
 
Pokazao je to na primerima prikupljanja podataka u laboratorijama, ili uz pomoć Heliantove aplikacije MojRA, koja pomaže kako obolelima od reumatoidnog artritisa, tako i njihovim lekarima. Kvalitetni podaci prikupljeni pomoću aplikacije značajno podižu nivo poznavanja stanja pacijenta i unapređuju terapije.
 
Ovakvi procesi vode ka personalizovanju sistema zdravstvene zaštite, što je bila jedna od tema konferencije u Vršcu, na kojoj su govorili predstavnici najeminentnijih zdravstvenih ustanova u Srbiji.
 
Direktorka Kliničkog centra Vojvodine, dr Edita Stokić, govorila je o gojaznosti i tome kako se ta bolest može izlečiti. Prof. dr Ljiljana Gojković Bukarica sa Instituta za farmakologiju Medicinskog fakulteta ukazala je kako inovacije dovode do boljih ishoda lečenja.
 
Koliko u svemu tome može da nam pomogne personalizovana medicina, bila je tema panela prof. dr Nade Tomanović, sa Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.
 
Da li je veća dostupnost inovativnih opcija mit ili istina, pojasnio je prof. dr Vladimir Todorović iz KC Crne Gore.
 
Na panelu o inovacijama u terapiji i dijagnostici i gde je u toj oblasti nalazi Srbija, govorili su prof. dr Jovica Milovanović iz Kliničkog centra Srbije, prof. dr Predrag Sazdanović iz KC Kragujevac, prof. dr Zoran Radovanovič iz KC Niš, prof. dr Edita Stokić iz KC Vojvodine, doc. dr Marija Zdravković iz KBC Bežanijska kosa i prof. dr Ilija Andrijević sa Instituta za plućne bolesti Vojvodine.
 
Na radionici „Implementacija modela finansiranja inovativnih lekova zasnovanog na ishodima lečenja“, govorili su prof. dr Radmila Veličković Radovanović, iz KC Niš, prof. dr Violeta Vučinić iz KC Srbije, a moderatorka je bila Irena Ćosić sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.
 
Konferenciju su otvorili Branimir Tatalović iz KC Vojvodine, predsednik Udruženja ekonomista i pravnika zdravstvenih ustanova Srbije, i Dragana Milosavljević iz KC Srbije.
 
Prvi dan konferencije bio je posvećen ekonomskim temama u zdravstvu. O Nacrtu novog Zakona o javnim nabavkama govorila je Mersiha Marković iz Republičke komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, dok je o uvođenju finansijskog upravljanja i kontrole u ZU izlaganje imala Vesna Jovičić iz Ministarstva finansija.