Danas je u Narodnoj skupštini Srbije održana konferencija Digitalizacija i inovacije u srpskom zdravstvu – korak bliže ka lečenju zasnovanom na vrednosti (value based health care), na kojoj je jedan od panelista bio i predstavnik Helianta, Vukašin Radulović.

 

Konferenciju su otvorili potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktorka predstavništva EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

Na panelu Digitalizacija – Kako pametnim upravljanjem podacima podižemo efikasnost zdravstva, bolje pratimo tokove novca i održivost finansijskog sistema, pored Vukašina Radulovića iz Helianta, govorili su i Igor Bogićević, predstavnik Inicijative Digitalna Srbija, Nikola Radoman iz Ministarstva zdravlja, Marko Jovanović, direktor IT sektora RFZO i Marija Kujačić iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Oni su odgovarali na pitanje kako tumeče to što podatke mnogi smatraju „zlatom 21. veka“ i koliko su podaci jedan od najosnovnijih resursta i u domenu zdravstva.

Predstavnik Helianta, vodeće kompanije u Srbiji kada su u pitanju informacioni sistemi u zdravstvu, istakao je kvalitet informacija kojima danas raspolažemo, uz pomoć najsavremenijih aplikacija, kao i kako mnoštvo podataka, koje obezbeđuju informacioni sistemi, na najbolji način iskoristiti.

Radulović je govorio o iskustvima Helianta kada je praćenje podataka o ishodima lečenja u Srbiji u pitanju, istakavši koliko to bogatstvo informacija može da pomogne i lekarima i pacijentima.

Objasnio je način na koji je Heliant radio na registru za dijabetes, zajedno sa institutom za javno zdravlje Batut, kao i šta je taj registar doneo pacijentima i celokupnom zdravstvenom sistemu.

Na panelu Održivo finansiranje inovativnih terapija u Srbiji u 2020, govorili su dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO, Filip Žorić, direktor Novartis Oncology, Ksenija Purković, direktorka Astra Zeneca predstavništva u Srbiji i predsednica Borda guvernera Nordijske poslovne alijanse, Biljana Čukanović, posebni savetnik u Ministarstvu zdravlja i Andreja Pavlović, direktor Nordijske poslovne alijanse.

Darko Laketić, predsednik odbora za zdravstvo u Narodnoj skupštini, Sandra Nedeljković, zamenica direktora Kancelarije za javna ulaganja, Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost i dr Jasmina Knežević, osnivač i CEO Bel Medica govorili su na panelu „Pametne“ bolnice u Srbiji i kapitalna ulaganja u infrastrukturu srpskog zdravstva.

Završnu reč je imao Nenad Popović, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.