Infolab LIS na računarima Doma zdravlja Kruševac

 

Veoma smo zadovoljni Heliantovim Infolab LIS informacionim sistemom u Laboratoriji Doma zdravlja u Kruševcu. Instaliranje je proteklo glatko, prešli smo na novi program za dva dana, efikasniji smo u radu sa pacijentima, a sada imamo i objedinjene podatke sa svih laboratorijskih punktova u gradu, ističe za heliant.rs načelnica Laboratorije, Vesna Marković.

 

Za dva dana se prilagodili novom programu

„Uveli smo Heliantov laboratorijski informacioni sistem Infolab LIS 1. avgusta ove godine.

Prilagođavanje na novi program je išlo izuzetno brzo i glatko – bukvalno za dva dana smo naučili kako da u njemu radimo.

Iskreno, malo smo se brinuli, kada su nam iz Helianta rekli da će doći dva dana pre nego što smo počeli da koristimo Infolab LIS. Bili smo zbunjeni, ali – zaista, vrlo nam je malo vremena trebalo da se prilagodimo novom programu. Odmah smo se, tokom noći, prebacili iz jednog informacionog sistema u drugi, tako da se ta promena nije osetila u radu.

Prvih nekoliko dana po njegovom uvođenju konsultovali smo se sa programerima Helianta oko prilagođavanja programa nekim našim specifičnim potrebama, ubacivali neke referentne vrednosti koje se razlikuju od aparata do aparata. Sve smo to u hodu rešavali, sa samim programom nije bilo nikakvih problema“, kaže načelnica Vesna Marković.

Instaliranje Infolab LIS je proteklo glatko

 

Umrežavanje sa punktovima u gradu

„Koristili smo i prethodnih 10 godina informacioni sistem, ali samo u okviru centralne laboratorije.  Nismo imali komunikaciju sa elektronskim kartonom, niti sa našim laboratorijskim punktovima u gradu. Sa Heliantom smo dobili vezu sa četiri laboratorijska punkta i sada je sve povezano.

Prednost tog umrežavanja je velika, pošto sada možemo da radimo verifikaciju rezultata. To je nama biohemičarima malo povećalo obim posla, ali sada imamo uvid u sve što se radi na laboratojskim punktovima, što nam je jako bitno“.

 

Pacijenti manje čekaju

„Veza sa elektronskim kartonom je, takođe, novina sa uvođenjem Infolab LIS-a. Sada dobijamo elektronske upute. Pacijentu mogu da se štampaju uputi, a može i da dođe samo sa zdravstvenom knjižicom. Rezultati laboratorijskih analiza idu pravo u elektronski karton, tako da pacijenti nisu obavezni da dođu po rezultat, nego mogu da ga dobiju direktno kod lekara.

Brži je prijem pacijenata, naravno, zato što je sada ceo proces elektronski, bar-kodiran, nema ukucavanja imena, nema ukucavanja analiza. Tako da prijem zaista ide brže, a nemamo ni deo posla oko izdavanja rezultata. Osim, naravno, hitnih rezultata, koje i dalje izdajemo ‘na ruke’.

Pacijenti manje čekaju. U laboratoriji više nemamo zakazivanja, tako da sve to pomaže pacijentu kome, naravo, nije svejedno da li će sve završiti za 15 minuta ili za sat i 15 minuta“, objašnjava prednosti uvođena Heliantovog informacionog sistema Infolab LIS Vesna Marković, načelnica Laboratorije Doma zdravlja Kruševac.

 

Zaposleni u laboratoriji DZ Kruševac