Ivan Ćosović, pomoćnik direktora za ekonomsko-finansijske poslove Zdravstvenog centra Aranđelovac, kaže da je pre dve godine bilo bojazni od uvođenja novog finansijskog programa, ali i da su danas oduševljeni sa kakvom lakoćom dolaze do svih podataka, isplaćuju plate, prave izveštaje za RFZO…

 

Nemerljiv pomak u odnosu na raniji program

„Počeli smo da koristimo Heliant Moneo od januara 2017, dok plate uz pomoć tog finansijskog programa isplaćujemo od aprila te godine. To je bio nemerljiv pomak u odnosu na program koji smo pre toga koristili. Mnogo mi je podataka sada dostupno, dolazim u par klikova do svih informacija. Za razliku od tog starog programa, za koji smo imali muku da dođemo i do osnovnih podataka, kada smo ručno morali da ih izdvajamo, sada je sve mnogo jednostavnije, naš rad je efikasniji. Rečju – ovo je odličan program“, kaže Ivan Ćosović.

 

Oduševljeni jednostavnim obračunom plata

 „Mi radimo u tom programu sve plate za ceo zdravstveni centar, i za bolnicu i za Dom zdravlja, vodimo celo finansijsko knjigovodstvo, odvojeno pratimo troškove za lekove, sanitetski materijal, ishranu, bolnička apoteka nam je vezana za Moneo… Bukvalno svaki trošak možemo da posmatramo odvojeno.

 

Ali sam najviše oduševljen sa tim kako se plate jednostavno preko njega obračunavaju. Raniji program je umeo sam da napravi zbrku, sada, sa Moneom, jedino mi možemo da pogrešimo u unosu podataka. I obračunski radnici su manje opterećeni nego što su bili ranije – ranije su svako odsustvo morali da beleže, godišnje odmore, sada  se ti podaci automatski ubacuju u izračunavanje plate“.

 

Moneo se redovno prilagođava novim zahtevima

„Program nam je olakšao rad u svemu, pa i u pravljenju izveštaja za Republički fond za zdravstveno osiguranje. U Heliantu sve nove zahteve za izveštavanjem brzo ubacuju u program, koji se redovno unapređuje i prilagođava novim zahtevima.

 

Sve ono što sam ranije radio ručno, sada je automatizovano. Kad se samo setim da je bilo otpora uvođenju novih programa. Ljudima je problem kada moraju da napuste ono na šta su se navikli i da pređu na nove stvari, generalno se boje promena. Bilo je straha radnika da ne dođe do neke greške, pa smo zato sa platama krenuli tek četiri meseca posle uvođenja Monea u Zdravstveni centar.

 

Ali sada su svi svesni koliko im je lakše da rade. Znate, ima ljudi koji nisu navikli na nove tehnologije, ne znaju da pošalju e-mejl, slabije se snalaze u radu na kompjuterima, ali taj strah nestane kada vide koliko su ovi programi jednostavni za korišćenje i koliko je, na kraju krajeva, efikasniji njihov posao. Tako da smo i ja i moji radnici veoma zadovoljni Moneom, zaista radi fenomenalno“.

 

Dobra saradnja sa Heliantom

„Tu dosta pomaže dobra saradnja sa Heliantom, svi koji rade na ovom programu su nam na usluzi kad god se javimo. U početku smo često, gotovo svakodnevno komunicirali, sada ih zovem samo kad nešto zagusti. Ima delova progama koje ne koristim svaki dan, pa neki put moram da se podsetim kako da nešto uradim, oni mi u tome pomažu“, kaže za portal heliant.rs Ivan Ćosović, pomoćnik direktora za ekonomsko-finansijske poslove Zdravstvenog centra Aranđelovac.