Peta skupština Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi Srbije održana je nedavno u beogradskom hotelu Metropol.

 

Ova Asocijacija, osnovana 2014. godine, zalaže se za to da privatne zdravstvene ustanove i privatne prakse budu integralni, funkcionalni deo sistema zdravstvene zaštite u Srbiji, poštujući najviše profesionalne i etičke standarde, kako bi se došlo do što bolje zdravstvene zaštite u najboljem interesu zdravlja svih građana.

 

Asocijacija je trenutno najreprezentativnije udruženje ove vrste jer okuplja najveći broj privatnih praksi i zdravstvenih ustanova – bolnica, poliklinika, apoteka i laboratorija, iz cele Srbije.

 

Radni deo skupštine obuhvatio je paralelne sastanke ogranaka medicine, laboratorijskih i farmaceutskih kuća, sa direktorima strukovnih komora.

 

Održana je i tribina „Budućnost privatnog zdravstva u Srbiji“, na kojoj se diskutovalo o mogućnostima i izazovima uključivanja privatnog sektora u državni, kadrovima u zdravstvu, dopunskom radu, novom Nacrtu zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakonu o zdravstvenom osiguranju, digitalizaciji medicine.

 

Skupu su prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja, privatnog sektora, strukovnih komora, Privredne komore Srbije, Saveza udruženja pacijenata.

 

Heliant je, u svojstvu partnera, drugi put prisustvovao skupštini Asocijacije, kao događaju od velikog značaja i za zdravstvo i za celo društvo.