EHDEN simpozijum, održan 10. oktobra u Barseloni, označio je kraj šestogodišnjeg projekta EHDEN IMI 2 koji će biti transformisan u EHDEN Fondaciju. Ovaj dvodnevni događaj okupio je članove EHDEN konzorcijuma kako bi proslavili postignuća projekta i postavili temelje za buduće održavanje i širenje mreže koja koristi medicinske podatke za unapređenje evropskog zdravstva.

 

Pored kompanije Heliant, učesnice simpozijuma bile su akademske institucije predvođene Erasmus medicinskim centrom iz Roterdama, farmaceutske kompanije, pojedine tehnološke firme i javne nevladine organizacije.

 

Šta je EHDEN?

EHDEN (European Health Data & Evidence Network – Evropska mreža zdravstvenih podataka i dokaza) je deo OHDSI pokreta, koji se fokusira na otvorene zdravstvene podatke, nauku i informacione tehnologije. Projekat je počeo novembra 2018. godine uz finansijsku podršku Inicijative za inovativne lekove (IMI) Evropske unije, koja predstavlja privatno-javno partnerstvo.

EHDEN je imao za cilj da reši izazove u generisanju uvida iz realnih kliničkih podataka kako bi podržao pacijente, zdravstvene radnike, regulatore, vlade i industriju da bolje razumeju dobrobiti koje mogu imati, kao i tok bolesti, lečenje, ishode i nove terapeutske tehnologije i uređaje.

Tokom trajanja projekta, od 2019. do 2023. godine, od 563 ustanova koje su se prijavile za finansiranje, 187 „data partnera“, uglavnom zdravstvenih ustanova, dobilo je sredstva za standardizaciju svojih medicinskih podataka prema OMOP CDM modelu.

Među njima su i značajni zdravstveni centri iz Srbije i Crne Gore, kao što su Univerzitetski klinički centar Srbije, Univerzitetski klinički centar Niš, Kliničko bolnički centar Zvezdara, Dom zdravlja Zemun i Klinički centar Crne Gore, koji inače koriste informacione sisteme kompanije Heliant.

 

Doprinos malih i srednjih preduzeća

Pored zdravstvenih ustanova, važnu ulogu u projektu igrala su mala i srednja preduzeća (SME), koja su prošla kroz sve neophodne obuke za ETL procese, odnosno transformaciju podataka u OMOP CDM. Ukupno 64 kompanije iz 22 evropske zemlje uspešno su prošle sertifikaciju, među kojima je i kompanija Heliant, koja je od 2021. sertifikovani pružalac ETL usluga.

Filip Majlković, šef razvojnog tima kompanije Heliant, učestvovao je kao panelista na simpozijumu, predstavljajući SME sertifikaciju i doprinos kompanije Heliant digitalnoj transformaciji zdravstvenog sistema u Srbiji.

Prisustvo Maljkovića na panelu o obukama unutar EHDEN ekosistema dodatno naglašava važnost saradnje između tehnoloških kompanija i zdravstvenih institucija u procesu standardizacije podataka.

 

Paneli i ključne teme

Prvog dana simpozijuma, koji je bio rezervisan samo za učesnike EHDEN projekta, bilo je reči o istoriji projekta i glavnim prekretnicama, uključujući mrežu koja sada obuhvata podatke od preko 360 miliona pacijenata širom Evrope, sprovedenim opservacionim studijama nad medicinskim podacima, razvijenim tehničkim alatima…

Drugog dana, koji je bio otvoren za javnost, govorili su predstavnici Evropske agencije za lekove i IHI (Innovative Health Initiative – Inicijativa za inovativno zdravstvo), a bilo je i panela koji su se ticali upotrebe podataka i dokaza iz realnog sveta (Real World Data i Real World Evidence) za donošenje odluka u zdravstvu.

Razgovaralo se i o budućim pravcima kroz inicijativu DARWIN EU i EHDEN fondaciju, čije je sedište u Holandiji. Ona će imati za cilj da nastavi sa radom na nekim zadacima originalnog EHDEN projekta i da održava i širi mrežu data partnera, sertifikovanih malih i srednjih preduzeća (SME) i zainteresovanih stručnjaka, kako bi se medicinski podaci nastali tokom kliničkog rada što više koristili za donošenje odluka vezanih za zdravstvo.