Svetska zdravstvena organizacija (SZO, eng. World Health Organization, WHO) obeležava globalnu nedelju za podizanje svesti o bezbednosti lekova, poznatu kao „MedSafetyWeek“, od 6. do 12. novembra. Ova značajna inicijativa ima za cilj informisanje javnosti o važnosti bezbedne i pravilne upotrebe lekova.

 

Tim povodom, sa ponosom ističemo naš rad nedavno objavljen u prestižnom naučnom časopisu Drug Safety kao rezultat istraživanja kojim je rukovodio „Upsala Monitoring Centar“, koji deluje kao WHO Collaborating Centre u okviru programa SZO za međunarodno nadgledanje lekova (WHO Programme for International Drug Monitoring). Ova studija je fokusirana na korišćenje rutinski sakupljenih zdravstvenih podataka kako bi se poboljšalo prepoznavanje neželjenih efekata lekova, ističući međunarodnu saradnju i važnost agregiranih podataka u farmakovigilanci.

Za ovaj pionirski poduhvat su korišćeni podaci mapirani na standard OMOP CDM (Observational Medical Outcomes Partnership Common Data Model), koji nam omogućava da sistematizujemo i analiziramo informacije iz različitih zdravstvenih baza podataka, uključujući one iz primarne, sekundarne i tercijarne zaštite.

Istraživanje je obuhvatilo baze zdravstvenih ustanova iz pet država: Velike Britanije, Španije, Norveške, Holandije i Srbije. Posebno smo ponosni na doprinos naše zemlje, gde su tri zdravstvene ustanove – Univerzitetski klinički centar Srbije (UKCS), UKC Niš i Kliničko-bolnički centar Zvezdara, zajedno sa kompanijom „Heliant“, koja je sertifikovana za mapiranje zdravstvenih podataka na OMOP CDM, bile deo istraživanja u okviru EHDEN projekta.

Glavni zaključak studije je da analiza standardizovanih zdravstvenih podataka iz distribuirane mreže različitih država omogućava ne samo validaciju već i prioritizaciju bezbednosnih signala koji se tiču neželjenih efekata lekova. Ovakva vrsta analize ima neprocenjiv značaj u optimizaciji bezbednosti pacijenata i unapređenju javnog zdravlja na globalnom nivou.

Ceo rad možete pročitati ovde. Studija može biti od izuzetne koristi za zdravstvene profesionalce i za širu javnost zainteresovanu za aspekte bezbednosti lekova.