„Kao da smo dugo na to čekali, a nismo znali šta čekamo. I onog trenutka kada smo to dobili, videli smo sve prednosti. To je jedno umrežavanje koje daje sve podatke o pacijentu na jednom mestu“, rekao je profesor dr Radivoj Kocić o uvođenju informacionih sistema kompanije „Heliant“.

 

Prilikom nedavnog otvaranja predstavništva kompanije „Heliant“ u Nišu, Televizija Zona Plus je u emisiji „Iz jutra u dan“ predstavila, kako je najavila, „projekat Heliant“, koji se tiče niškog zdravstva i koji ne samo što je zaposlio mlade i kreativne ljude, nego će i obezbediti da niško zdravstvo postane umreženo”.

 

Kako je voditelj, Žika Živadinović, objasnio:

 

„Sve ono što se u ordinaciji kod lekara specijaliste unosi u karton postaje deo jedinstvenog kartona pacijenta i u svakom trenutku lekar će moći da zna istoriju vaše bolesti, vaših pregleda, sve će biti na jednom mestu. I to je jako dobra stvar“.

 

Profesor dr Radivoj Kocić, pomoćnik direktora niškog Univerzitetskog kliničkog centra, za TV Zonu Plus je rekao da „Heliant predstavlja veliki iskorak“ i dodao:

 

„Kao da smo dugo na to čekali, a nismo znali šta čekamo. I onog trenutka kada smo to dobili videli smo sve prednosti. To je jedno umrežavanje koje daje sve podatke o pacijentu na jednom mestu“, rekao je dr Kocić.

 

 

 

 

On je kao veoma značajno istakao pitanje koje povremeno postavljaju pacijenti – da li podaci o njihovoj bolesti mogu da budu zloupotrebljeni.

 

„Ne! Ovde imamo tačno ko može da pristupi i da pregleda pacijenta“, naglasio je dr Kocić.

 

On smatra da je uvođenjem informacionih sistema kompanije „Heliant“ svako dobio nešto.

 

„I u tome je zadovoljstvo – pacijenti su zadovoljni zato što mnogo puta prave neke svoje nalaze, a mi sve te nalaze imamo, što bi oni rekli, u kompjuteru. Vrlo lako se to nađe i u svakom trenutku se poredi“, kaže dr Kocić ističući kako je upotreba tih podataka sada mnogo jednostavnija i brže se radi.

 

Kao najznačajnije dr Kocić ističe to što je Univerzitetski klinički centar, koji sada ima više od 30 klinika koje međusobno moraju da komuniciraju, uspostavio „najbrži i najjednostavniji način komunikacije i davanja potpunih informacija o svakom pacijentu“.

 

„To je jedna velika prednost, nešto što se u svetu mnogo godina koristi, evo sada je prisutno i kod nas“, rekao je profesor dr Radivoj Kocić, pomoćnik direktora niškog UKC.