Heliant

02.04.2020.

Domaća platforma za brzu razmenu poruka između medicinskih radnika biće dostupna za deset dana

Izvor: Ekapija

Platforma za brzu razmenu poruka kroz medicinske sisteme u kriznim situacijama, softversko rešenje firme Heliant iz Beograda, za deset dana će se naći u službi više od 30.000 zdravstvenih radnika u državnim ustanovama u Srbiji.

 

To je za eKapiju potvrdio Vukašin Radulović, suosnivač ove domaće IT kompanije koja se bavi razvojem softvera, a naprepoznatljivija je po poroizvodima vezanim za e-zdravlje i e-help.

Rešenje firme Heliant jedno je od 12 inovativnih projekata koji se finansiraju iz sredstava Fonda za inovacionu delatnost.

 

-Naš softver HERMES, (Heliant Real-time Messaging System) odnosno sistem za razmenu podataka u realnom vremenu, postoji već 20 godina, koristi se u više od 200 bolnica u Srbiji, na nivou pojedinačnih ustanova. To je zapravo jedan elektronski zdravstveni karton u kojem radi više od 30.000 zdravstvenih radnika u državnom sektoru u Srbiji. Naša inovativna ideja je bila da unapredimo HERMES kako bi sve naše ustanove imale mogućnost da njihovi lekari između sebe traže konsultacije, da im se prosleđuju važni propisi, liste lekova i slično, i da ih svi dobijaju u istom trenutku. To je u zadnjih 5, 10 godina postao način rada praktičniji od e-maila, jer na mnogim lokacijama u zdravstvenim ustanovama i nema interneta, zbog bezbednosti – objašnjava Radulović.

 

On napominje da su mnoge ustanove koje su na prvoj liniji odbrane od Covida-19 korisnici firme Heliant, kao što su Infektivna klinika Kliničkog centra Srbije, bolnica Dragiša Mišović, KBC Zvezdara i druge.

Prema rečima našeg sagovornika, ova nova platforma će sada biti dostupna svim važnim činiocima u odbrani od koronavirusa.

 

– Kriznim štabovima, Vladi, Institutu za javno zdravlje, RFZO-u, daćemo ulaz na HERMES, tako da će pored redovnih kanala komunikacije, sada imati mogućnost da informaciju dobiju u sekundi – kaže Radulović.