Jubilarna 20. konferencija za inovacije u zdravstvu pod nazivom „Future is now“ održana je danas u hotelu Falkensteiner u Beogradu. Ova konferencija, koja se održava šesti put u Srbiji, okupila je lidere iz oblasti digitalne medicine iz regiona i Evrope.

 

Na panelu posvećenom unapređenju centralnog informacionog sistema u Srbiji u oblasti onkologije, pored dr Bojana Trkulje, direktora Udruženja proizvođača inovativnih lekova INOVIA, govorio je i Filip Maljković, šef razvojnog tima kompanije Heliant. Moderator panela bila je Sanja Lubardić, urednica i voditeljka gradskog programa TV Studio B.

Dr Trkulja je pričao o uspesima koji su do sada ostvareni po pitanju inovativnih terapija vezanih za onkološke bolesti i o iskoracima koji su napravljeni na tom polju u odnosu na druga oboljenja. Na pitanje kako informacioni sistemi podržavaju rad sa onkološkim pacijentima, Maljković je istakao da su informacioni sistemi u zdravstvu znatno napredovali u poslednjih 20 godina i dostigli široku primenu. Jedna od njih je i prevencija, koja se oslanja na kliničke puteve koji prema protokolu usmeravaju lekare da prate određene pokazatelje kako bi što bolje detektovali anomalije kod pacijenata i uputili ih dalje na viši nivo zdravstvene zaštite.

Dodatnu pomoć u dijagnostici pružaju mobilne aplikacije koje Heliant razvija u saradnji sa farmaceutskim kompanijama i udruženjima pacijenata, kao što je „Otvori plavi krug“, aplikacija za pacijente obolele od dijabetesa i druge aplikacije namenjene onkološkim pacijentima. U svetu se za potrebe dijagnostike sve više uspešno primenjuje mašinsko učenje i veštačka inteligencija, dok su kod nas ove metode zastupljene u manjoj meri. Takođe, na svetskom nivou postoje određene NLP (Natural Language Processing) inicijative, koje podrazumevaju analizu određenih nalaza i mišljenja lekara kako bi se ustanovila dijagnoza, što je na našim prostorima tek u začetku.

 

 

Još jedan od alata koji pružaju smernicu lekarima u pogledu lečenja su registri, u kojima se čuvaju informacije za svakog pacijenta i pomoću kojih se prati tok bolesti. „Nasuprot ranijim terapijama koje su davane svima bez diskriminacije, sada se okrećemo preciznoj medicini, a da bismo došli do nje potrebni su nam podaci“, ističe Maljković. Dr Trkulja se nadovezao na priču o preciznoj i personalizovanoj medicini navodeći primere inovativnih terapija u oblasti onkologije.

U narednih nekoliko godina očekuje se uvođenje i unapređenje centralnog informacionog sistema koji će biti povezan sa lokalnim sistemima kao što je Heliant, ali i sa drugim činiocima u zdravstvu kao što su RFZO, Batut, ALIMS, Lekarska komora Srbije i drugi, čime će se umrežiti kompletan zdravstveni sistem. Veliku korist od toga imaće i istraživači koji će moći da pristupe određenom setu podataka i procene da li je neki lek učinkovit ili da li je neka terapija kvalitetna.

Diskusije su obuhvatile i druge aktuelne teme, kao što su dostupnost tehnologije za pacijente sa dijabetesom, uticaj decentralizovane inkubacije hemokultura na vreme do rezultata, kao i inovacije u dijagnostici sepse.

Takođe, održana je i radionica o proceni zdravstvene tehnologije za suočavanje sa izazovima i prilikama u donošenju odluka u zdravstvu.

Konferencija „Future is now“ postala je vodeće mesto za razmenu informacija o digitalizaciji zdravstva i tehnološkim inovacijama u srednjoj Evropi, sa dosadašnjih 20 izdanja u pet zemalja.

 

Mini panel „Unapređenje centralnog informacionog sistema u Srbiji vezano za onkologiju“ možete pogledati u videu ispod.